Mor vil råbe politikere op: I må ikke lukke specialklassen

Mor til 6-årig deltvist døv dreng er utilfreds med at Sorø Kommune foreslår at lukke specialklasse: - Han kan ikke fungere i en traditionel klasse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forældre til børn med særlige behov i Sorø Kommune står i øjeblikket i en vanskelig situation.

Sorø Kommune har nemlig indstillet sprogklassen på Pedersborg Skole til lukning. Sprogklassen er en specialklasse, hvor der går otte elever.

Disse elever er børn, der har svært ved at begå sig i almindelige klasser, hvor der ofte er meget støj, og hvor der ikke er så tæt voksenkontakt. Det fortæller Tanja Jakobsen, som er mor til en 6-årig dreng i specialklassen. Han er døv på det ene øre og delvist døv på det andet. 

quote Hvis dette sker kan det få konsekvenser både for disse børn og for de andre i klassen.

Tanja Jakobsen, mor til 6-årig dreng

- Børnene kommer fra forskellige distriktskoler i kommunen. Og hvis klassen lukkes, vil de blive flyttet tilbage til dem. Hvis dette sker, kan det få konsekvenser både for disse børn og for de andre i klassen, siger Tanja Jakobsen til TV ØST.

Hendes håb er, at politikerne vil få øjnene op for børnenes behov, og at sprogklassen ikke vil blive lukket.

Kan ikke fungere i en almindelig skoleklasse

Ifølge moren er sprogklassen ikke for dem, der har en diagnose, men for børn, der har behov for mere hjælp, færre mennesker og mindre støj. 

quote Hvis han skal bruge alle sine ressourcer på at sidde i en normal klasse, har han ikke flere ressourcer tilbage til at lære noget.

Tanja Jakobsen, mor til 6-årig dreng

- Min søn er følsom overfor støj på grund af hans nedsatte hørelse. Hvis han skal bruge alle sine ressourcer på at sidde i en normal klasse, har han ikke flere ressourcer tilbage til at lære noget, siger hun. 

Tanja Jakobsen er bange for, at sønnen vil blive tabt i en almindelig klasse. 

Der er i øjeblikket to faste lærere i sprogklassen.  

Kommune: Skolerne vælger selv tilbuddet fra

Sorø Kommune understreger, at det endnu ikke ligger fast om sprogklassen skal lukkes, og at det afhænger af, om der er politisk opbakning til det. Sagen er sendt til høring.

- Vi kan konstatere, at skolerne er holdt op med at benytte sig af sprogklasserne inden for de sidste tre år. Da den var størst var der omkring 24 elever - nu er der otte, siger Henrik Madsen, børn- og familiechef i Sorø Kommune. 

Sorø Kommune mener, at børnene er blevet dygtigere.

- Færre elever i sprogklasserne kan blandt andet skyldes, at arbejdet med børns sprog i daginstitutionerne er blevet markant forbedret, og at børnene er dygtigere rent sprogligt, når de kommer i skole, siger Henrik Madsen til TV ØST.

quote Hvis barnet ikke er i stand til at få nok ud af en almindelig skole, kan de få tilbudt en plads på en anden skole for eksempel i Ringsted

Henrik Madsen, børn- og familiechef i Sorø Kommune. 

Kan få tilbudt plads i Ringsted

Men det gælder jo ikke for alle børn?

- Nej, men barnet vurderes individuelt, og indsatsen afhænger af barnets udfordringer. Hvis barnet er hørehæmmet kommer der ekspertise og hjælpemidler, og hvis barnet ikke er i stand til at få nok ud af en almindelig skole, kan de få tilbudt en plads på en anden skole for eksempel i Ringsted, siger Henrik Madsen.

Sorø Kommune vurderer, at sprogklassen koster omkring tre millioner kroner om året og påpeger, at forslaget ikke er en besparelse.

Fristen for høringssvarene er d. 1. februar.

Børn og Undervisningsudvalget har valgt at sende sagen i høring med henblik på at genoptage sagen på Børn- og Undervisningsudvalgets møde den 7. februar 2017. 


Nyhedsoverblik