Møl dræber dit hestekastanietræ

Flere hestekastanietræer er helt nøgne, eller også har bladene efterårsfarver. Det skyldes simpelthen, at træet er angrebet af møl, og at det er ved at død.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke særligt stort. Møllet. Men det gør stor skade – især når der er mange af dem. Det aggressive møl, går under navnet kastanieminérmøl, og bor i hestekastanietræer. Det tager som regel flere år for møllet at dræbe træet, men til sidst får de bugt med det.

De første tegn på, at dit træ er angrebet er, at bladene bliver gule – de ligner med andre ord efterårsblade. Med tiden vil træet så blive helt nøgent, selvom det er sommer. Desværre er der ikke noget at gøre, hvis dit træ får møl. Du må fælde det.

- Der er blevet eksperimenteret med forskellige behandlingsformer, men intet har virket, siger Ole Sejr, der er driftsleder for trafik og park i Vordingborg.

quote  Vi skal have udarbejdet en plan for, hvordan vi fælder dem uden at gøre for stor skade,  siger Ole Sejr

 

Kommunens ansatte hos trafik og park har observeret flere træer, som de nu må fælde. Lige nu drejer det sig om cirka 20 træer i Vordingborg Kommune, fortæller Ole Sejr.

- Vi skal have kigget på, hvad der skal ske efter sommerferien. Vi skal have udarbejdet en plan for, hvordan vi fælder dem uden at gøre for stor skade. Der er for eksempel mange alléer i vores kommune, hvor de står, og de skal jo ikke ødelægges. Vi skal også finde ud af, om vi skal plante nye eller en helt anden sort, siger Ole Sejr.

Og forklarer.

- Det er første gang, at vi har oplevet så mange visne træer. Det skyldes for det første møllet, men det skyldes også, at foråret var forholdsvis tørt.

Kommer fra Centraleuropa

Det er ikke mange år siden, de første møl blev observeret i Danmark. Det estimeres, at de kom engang i 2002/2003. Møllet er mest kendt fra Centraleuropa, og er så kommet til Danmark grundet samhandel med vores nabolande.

Minérmøllet lever inde i bladene, hvor de danner brune miner – deraf navnet kommer. Hvis man holder et ”visent” blad op mod solen, kan man være heldig at se en lave i sin mine.

Rød hestekastanie og ægte katstanie angribes ikke af møllet, da de ikke kan lide bladene.

Forebyggende metoder

Der er dog noget, du kan gøre, hvis du gerne vil prøve at undgå de små bæster. Det er vigtigt at pleje og tilse træerne omhyggeligt.

Det er også afgørende for forebyggelsen, at nedfaldent løv fjernes med det samme. Det mindsker nemlig antallet af overvintrende pupper mest muligt.

 


Nyhedsoverblik