Minister i samråd om fyringer i regionen: - Det er ikke regeringen, der lægger budgettet i Region Sjælland

Ministeren afviser at have ansvaret for besparelserne i Region Sjælland. Hun mener, at det er et udtryk for prioriteringer, som regionen selv har valgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

198 har fået en fyreseddel i Region Sjælland.

Derfor kaldte Magnus Heunicke (S) sundhedsministeren i samråd.

- Grunden til, vi sidder her, er de besparelser, som er blevet varslet og nu startet med at blive gennemført i Region Sjælland, indleder socialdemokraten samrådet.

- Det er jo ikke en enestående situation, at Region Sjælland skal skære i sundhedsudgifterne. De skal fire ud af fem regioner. Men det er langt mest drastisk, langt mest alvorligt den situation som sundhedsvæsnet i Region Sjælland står med.

quote Det er ikke mig, der træffer beslutningerne om de regionale, politiske prioriteringer. Det har vi politikerne i regionerne til

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Derfor ville Magnus Heunicke vide på samrådet, hvorvidt regeringen har prioriteret midlerne, så blandt andre Region Sjælland har mulighed for at betale sine regninger. Særligt med det in mente, at der bliver flere ældre, vi bliver ældre og medicinudgifterne stiger.

- De tre stigninger, kan man se, at landets førende sundhedsøkonomer siger, at der følger regeringen slet, slet ikke med, lyder det fra Magnus Heunicke.

Det er regionens egen opgave

Men sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener ikke, at det er hende eller regeringen, der skal stå til ansvar for nedskæringerne i Region Sjælland.

- Hvis vi kigger på regionerne, så har de til næste år et budget på 114,5 milliarder kroner til at drive sundhedsvæsnet. Alene Region Sjælland har et budget på 17,5 milliarder kroner i 2019, og som jeg også startede med at sige, så er det regionen, der har ledelsesansvaret og som også styrer driften, lyder det fra ministeren.

Heino Knudsen
Læs også
Fyringer i Region Sjælland: Over halvdelen rammer administrationen
Heino Knudsen
Læs også
Fyringer i Region Sjælland: Over halvdelen rammer administrationen

- Det er regionen, der selv prioriterer og bruger pengene på de områder, hvor de vurderer, at behovet er størst. Og det er også regionen, som bør stå på mål for at være ansvarlig for de beslutninger, som de træffer. Det er ikke regeringen, der lægger budgettet i Region Sjælland, selv om jeg kan høre på samrådsspørgeren, at det er der, vi skal hen i dag. Det er ikke mig, der træffer beslutningerne om de regionale, politiske prioriteringer. Det har vi politikerne i regionerne til. Det er deres opgave.

Patientsikkerheden må ikke falde

Flere medarbejdere har udvist bekymring omkring de mange fyringer. Blandt andre Mette Bakkegaard, der er arbejdsmiljørepræsentant for lægesekretærerne på Ortopædkirurgisk Afdeling på Køge Sygehus. Den 5. november stod flere hundrede ansatte på Køge Sygehus arm i arm med sorte sørgebind på armen.

Reaktion sygehus
Læs også
Dagen før fyringer: Flere hundrede sygehusansatte står arm i arm med sørgebind
Reaktion sygehus
Læs også
Dagen før fyringer: Flere hundrede sygehusansatte står arm i arm med sørgebind

- Vi vil gerne vise politikerne, at nok er nok. Vi kan ikke løbe mere. Vi er bekymrede for de medarbejdere, vi skal sige farvel til, og vi er bekymrede for dem, dem bliver tilbage, og deres arbejdspres. Og så er vi bekymrede for patienterne og deres sikkerhed, lød det fra Mette Bakkegaard.

Og det er sundhedsministeren opmærksom på, kom det frem ved samrådet.

- Der er ingen tvivl om, at de prioriteringer, som Region Sjælland laver nu, de må ikke føre til, at patientsikkerheden falder. Og det har jeg som sundhedsminister tænkt mig at holde regionen op på, siger Ellen Trane Nørby.


Nyhedsoverblik