Lundbeck har fået lov til at udvide: - Vi bliver nødt til at holde liv i vores samfund

Byrådet i Odsherred Kommune har givet Lundbeck grønt lys til at udvide. Det har mødt kritik, men ikke alle borgere er kede af beslutningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det blev som forventet et ja til at give medicinalfirmaet Lundbeck lov til at udvide deres fabrik i Lumsås, så de kan bygge ud på et markareal ved siden af. Bebyggelsen må rage op mod 17 meter op i højden.

Det har et flertal i byrådet i Odsherred Kommune besluttet her til aften.

quote Bare fordi de har købt noget jord, tror de, at de kan bestemme over arealerne ved siden af. Det kan man jo ikke

Frede Nielsen, Rørvig

Planerne om at udvide har ellers været alt andet end populær hos de borgere, der har sommerhuse tæt ved fabrikken. De frygter nemlig, at det vil gå ud over naturen, og derfor har de på det kraftigste protesteret over planerne.

- Det er jo et istidslandskab her, som er meget unikt. Og det vil man beskæmme ved at bygge 17 meter høje bygninger, som lyser døgnet rundt, siger Tine Lönborg, der er sommerhusbeboer i Lumsås.

Kan ikke lave det hele til naturpark

Lundbeck
Læs også
Trods protester: Byråd vil godkende fabriksudvidelse
Lundbeck
Læs også
Trods protester: Byråd vil godkende fabriksudvidelse

Men det er ikke alle, der er utilfredse med udsigten til en endnu større fabrik i byen. 

Frede Nielsen fra Rørvig var i mange år nærmeste nabo til Lundbeck, og han er glad for, at kommunen ikke bøjer sig for sommerhusejernes kritik. En udvidelse af fabrikken betyder nemlig arbejdspladser til kommunen, mener han.

- Bare fordi de har købt noget jord, tror de, at de kan bestemme over arealerne ved siden af. Det kan man jo ikke. Og vi bliver nødt til at holde liv i vores samfund heroppe, siger han og tilføjer:

- Vi kan ikke bare lave det hele om til en naturpark, hvor vi går og opvarter dem, der kommer tre måneder om sommeren hvert år. Skulle det så bare ligge dødt hen resten af året? Det kan vi ikke.

Etablerer et læhegn

Da Frede Nielsen selv boede ved siden af Lundbeck, oplevede han ikke de store gener.

quote Så lad os da få de arbejdspladser hertil. Hvis man har industri ude på landet i Danmark, så skal de jo være et sted

Frede Nielsen, Rørvig

- Vi har aldrig følt os generet. Hverken med lugt, larm eller noget som helst, og vi boede 100 meter derfra. Selvfølgelig var der lys på fabrikken om natten, men vi lever altså også i et samfund, der ikke ligger i en ørken, siger den tidligere nabo til fabrikken.

- Så lad os da få de arbejdspladser hertil. Hvis man har industri ude på landet i Danmark, så skal de jo være et sted, siger Frede Nielsen.

Lundbeck ved ikke, hvornår de vil udvide deres fabrik. Det kan være om fem, ti eller 15 år. Pointen for dem er at sikre sig, at de kan udvide, hvis det bliver aktuelt. Dog begynder de allerede nu at etablere et grønt læhegn, der skal skærme for de høje bygninger, der en dag kan blive en realitet. 

heidi_lumsas.jpg
Læs også
Nabo til Lundbeck: Det er lige før, man er grædefærdig
heidi_lumsas.jpg
Læs også
Nabo til Lundbeck: Det er lige før, man er grædefærdig

Nyhedsoverblik