Lucas skal give hjertemassage i hele regionen

Chancen for at overleve et hjertestop skal være større. Derfor har Region Sjælland som den første i landet indført moderne maskiner til hjertemassage ambulancer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Samtlige ambulancefolk i Region Sjælland får fremover en ny kollega ved navn Lucas med på arbejde.

Lucas er en speciel hjertekompressionsmaskine, som kan være yderst gavnlig i forbindelse med genoplivning af folk med hjertestop.

Hidtil har den kun været i nogle få biler, men nu bliver den fast inventar i alle regionens 81 ambulancer.

- Det, synes jeg, er rigtig godt. En gave til patienterne og til os, mener ambulancebehandler Kurt Johansen fra Præstø.

Han om nogen ved, hvilken forskel, hjertemassage kan gøre. Han var nemlig for fem år siden med, da 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole kæntrede på Præstø Fjord. Kurt Johansen var ambulanceleder og stod for at koordinere kollegernes indsats

Læs mere: Temaside om Præstøulykken - 5 år efter

Bedre end mennesker

At give hjertemassage er hårdt arbejde for redderne, som kan blive trætte i armene efter længere tids behandling.

Når Lucas klarer hjertemassagen, kan de være helt sikre på, at den bliver givet med det rette tryk og i den rigtige rytme. Dermed kan de koncentrere sig om andre vigtige dele af behandlingen.

Region Sjælland har investeret godt otte millioner kroner i de nye maskiner. Der findes dog endnu ingen undersøgelser, som beviser, at de reelt gør en forskel.

- Men os, der har arbejdet med dem i en periode, har set, hvordan de virker. At de giver bedre hjertemassage end vi mennesker kan. Jeg er sikker på, det har en positiv effekt, siger Ole Mazur Hendriksen, som er præhospital lægelig chef i Region Sjælland.

500 medarbejdere på kursus

Han håber, at tiltaget kan forbedre chancen for at overleve et hjertestop yderligere.

- I Region Sjælland arbejder vi med store afstande. Med Lucas i alle vores ambulancer når hjælpen hurtigere frem til patienterne, fastslår Ole Mazur Hendriksen

Gennem de sidste par måneder har 500 medarbejdere været på kursus for at lære at bruge maskinen. Lucas blev standard i alle regionens ambulancer den 1. februar.


Nyhedsoverblik