Lokalt folketingsmedlem går mod sit parti - kritiserer placering af udrejsecenter

Lindholm er ikke det rette sted til et udrejsecenter for udviste udlændinge, mener Marcus Knuth (V). Placeringen er for dyr og ikke afsides nok.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag eftermiddag slog Dansk Folkeparti og regeringen dørene op til Finansministeriet og præsenterede med store smil en ny finanslovsaftale.

En del af aftalen er, at der på øen Lindholm i Stege Bugt skal etableres et udrejsecenter for udviste udlændinge. I dag og frem til 2019 har DTU Veterinærinstituttet hjemme på øen, hvor der forskes i sygdomme, der kan ramme husdyr i Danmark.

Lindholm
Læs også
Avis: Beslutning om asylø blev hastet igennem på 22 dage
Lindholm
Læs også
Avis: Beslutning om asylø blev hastet igennem på 22 dage

Og beslutningen om at rive forskningsstationerne ned og lave dem om til et udrejsecenter har vakt bekymring hos både politikere, borgere og erhvervsdrivende i lokalområdet ved Lindholm. Nu melder den lokale folketingsmand Marcus Knuth (V) sig ind i koret. Dermed går han imod sine partifæller i Venstre.

- Jeg synes grundlæggende, at det er en god idé at finde en ø eller et andet afsides sted og gøre til udrejsecenter. Men lige præcis på Lindholm er omkostningerne ved at rive det eksisterende ned så høje, at jeg ikke kan se det økonomiske rationale i det, siger Marcus Knuth.

Artiklen fortsætter under billedet...

I dag og frem til 2019 har DTU Veterinærinstituttet hjemme på øen, som man kommer til fra Kalvehave.
I dag og frem til 2019 har DTU Veterinærinstituttet hjemme på øen, som man kommer til fra Kalvehave. Foto: TV2 ØST

Undrer sig over investeringer

Han undrer sig blandt andet over, at der for ganske nylig blev ”brugt rigtig mange penge på at bygge nye bygninger og renovere veterinærstationen”, som han siger.

- Når man har investeret så meget, og der er gode og fornuftige, lokale arbejdspladser på Lindholm, så forstår jeg ikke, at man vil rive de investeringer ned for at bygge noget helt anderledes i form af et udrejsecenter, siger Marcus Knuth.

quote Hvis man kan finde en anden ø eller afsides sted i Danmark, hvor det er billigere, og hvor de her uønskede mennesker er endnu fjernere fra den danske befolkning, så vil det være i alles interesse

Marcus Knuth (V), folketingsmedlem

- Hvis Lindholm var en øde ø, så var det måske noget andet, men når vi har en ganske udmærket veterinærstation, så forstår jeg ikke, at man vil rive den ned.

Vil stille kritiske spørgsmål

Den lokale folketingspolitiker mener heller ikke, at Lindholm er den rette placering rent geografisk.

- Det er et meget idyllisk lokalområde op Sydsjælland ved Kalvehave, Stege og Vordingborg. Og med færgen kan du være i København på omkring en time. Det forstår jeg ikke rationalet bag. Man kunne godt finde et sted, der var endnu mere afsides, siger han.

- Det siger jeg også for at understrege, at jeg jo støtter op om at finde et afsides sted og gerne en ø, men lige præcis Lindholm forstår jeg ikke valget af.

Joachim Brix-Hansen
Læs også
Naboerne til nyt udrejsecenter er bekymrede: - Jeg overvejer at sætte pigtråd op
Joachim Brix-Hansen
Læs også
Naboerne til nyt udrejsecenter er bekymrede: - Jeg overvejer at sætte pigtråd op

Nu er det jo kun et udkast, og der er ikke noget, der er underskrevet endnu. Kan du nå at gøre noget ved det?

- Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan for at stille kritiske spørgsmål for at se, om man kan finde et sted, der er mere egnet. Hvis man kan finde en anden ø eller afsides sted i Danmark, hvor det er billigere, og hvor de her uønskede mennesker er endnu fjernere fra den danske befolkning, så vil det være i alles interesse, siger Marcus Knuth.

Det kommer til at koste omkring 750 millioner kroner at gøre Lindholm klar til at være udrejsecenter fra og med 2021.


Nyhedsoverblik