Lokal modstand mod udskældt borgerværnsgruppe

Den omstridte gruppe 'Soldiers of Odin' vil hverve medlemmer til et borgerværn i Kalundborg. Men projektet møder modstand fra borgere og politikere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Omkring 20 borgere mødtes lørdag i Kalundborg Hallerne.

Fælles for dem er, at de føler, Kalundborg er blevet en utryg by at færdes i.

- Jeg bor lige over byens diskotek, og det er tit, hvor der er ballade, og politiet ikke kommer, siger Tim Christensen, som deltog i lørdagens møde.

Derfor vil borgerne nu selv tage adfære, og gruppen 'Soldiers of Odin' forsøger nu at hverve medlemmer til et borgerværn i byen.

Soliders of Odin blev grundlagt i finland sidste år. Gruppen er flere gange blevet sat i forbindelse med højreekstremisme i andre lande. Men den danske afdeling tager stærkt afstand fra de ekstremistiske holdninger. For dem handler det om igennem patruljer og civile anholdelser at skabe mere tryghed i nattelivet.

Møder stor modstand

Det er et initiativ, som bliver modtaget med stor skepsis af byrådet.

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide, for vi har ikke behov og have en gruppering bestående af stærke folk, som vil passe på vores borgere, det klarer politiet, og det er vi i Kalundborg meget fortrøstningsfulde ved, siger byrådpolitiker Peer Justesen (DF). 

Også blandt flere borgere er modstanden stor.

- Det er meget farligt at have selvbestaltede grupper, altså det er jo en politiopgave, og det der med selvtægt, jamen hvornår bryder man grænsen, så det vil jeg ikke være helt tryg ved, siger Ivan Lovbo.

- At de synes, de har ret til at gå ud og patruljere og anholde folk, det synes jeg er politiets opgave, det synes jeg ikke, at private skal begynde på, fordi så kommer der alle mulige andre også, så det bryder jeg mig sådan set ikke om, siger Ulla Bunch-Poulsen.

Soldiers: Kritik bunder i uvidenhed

Selv er Soldiers of Odin uforstående over den store modstand.

- Det er jo fordi, de ikke kender os, og det er jo det, vi prøver her og nu, det er at fortælle folk, hvem vi er, og hvad vi gerne vil med det her, og det er jo at skabe tryghed i nattelivet, siger regionsleder i Vestsjælland for Soldiers of Odin Arne Andersen.

Dagens møde foregik bag lukkede døre, men efter halvanden time gik dørene op.

- Jeg synes mødet gik godt, det var dejligt med så positiv respons hernede fra, og det beviser nok også bare, at der nok alligevel er brug for os, selv om politikerne og politiet siger det modsatte, fastslår Arne Andersen.

Flere vil melde sig ind

Flere af de fremmødte har nu tænkt sig at melde sig ind i gruppen.

- For at gøre Kalundborg mere sikkert, sådan så man kan færdes, uden at man skal være bange for at gå rundt i gågaden om aftenen, siger Tim Christensen.

- Nu er jeg familiefar og har nogle børn, der skal passes på uagtet af hvem og hvordan, så jeg synes, det er en god ide, siger Kenneth Nielsen, som også deltog i lørdagens møde.

Hvis der er nok der viser interesse, vil Soldiers of Odin om kort tid være en fast del af bybilledet i Kalundborg

Midt- og vestsjællands politi havde lørdag ikke lyst til at kommentere sagen. Men politiet fastslår, at tilstedeværelsen i Kalundborg er uændret. 


Nyhedsoverblik