Lokal borger indstiller gummisko fra hjemløs til udstilling på Nationalmuseet

En borger fra Holeby har indstillet et par gummisko fra en hjemløs, som årets ting der skal udstilles på Nationalmuseet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En gummisko fra en hjemløs.

Det er den genstand, som Charlotte Carlsen fra Holeby har indsendt til Din Ting – Vores historie 2018 og som er udvalgt fra Sjællands-området under DR.

Sammen med otte andre genstande udvalgt af DR’s øvrige P4-stationer er den nu med i dysten om at blive udstillet på Nationalmuseet.

- Det har vi valgt, fordi der i år har været ekstra meget fokus på ”dem-og-os”. Der bliver større og større skel mellem grupper i landet, siger Ea Matzon, der er formidlingschef på Museum Vestsjælland og sidder med i P4 Sjællands dommerpanel.

Nationalmuseets nye udstilling ’Din ting – vores historie” fortæller brudstykker af Danmarkshistorien igennem 17 år igennem genstande.

Om Din ting – vores historie: 

  • Nationalmuseets nye udstilling ”Din ting – vores historie” fortæller brudstykker af vores nyeste Danmarkshistorie igennem 17 år.
     
  • Sammen med Danmarks befolkning har vi udvalgt 30 genstande, der fortæller om dramatiske og turbulente begivenheder og nye tendenser i vores livsstil siden år 2000.
     
  • I den nye udstilling kan man bl.a. se den beskudte dør fra Krudttønden fra attentatet i København i 2015. Rumdragten fra den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, er også udstillet. Men udstillingen viser ikke kun ikoniske genstande fra begivenheder, som har trukket avisoverskifter. Der er også genstande fra danskernes nære hverdag.

Blandt indsendte genstande var statskassen og tørt græs

Sammen med Danmarks befolkning har Nationalmuseet udvalgt 30 genstande, der fortæller om dramatiske og turbulente begivenheder og nye tendenser i vores livsstil siden år 2000.

Mandag morgen mødtes dommerne, hvor de skulle udvælge de bedste genstande blandt 51 indsendte forslag.

quote Der kom mange genstande, der handlede om den tørre sommer, som shorts, solcreme, solbriller - det er virkelig noget, der har sat sig i danskernes bevidsthed

Ea Matzon, formidlingschef på Museum Vestsjælland

Først kogte dommerne de 51 genstande ned til tre genstande.

- Udover gummiskoene var det noget tørt græs, og det var for at symbolisere klima og den her ekstreme tørre sommer. Der kom mange genstande, der handlede om den tørre sommer, som shorts, solcreme, solbriller - det er virkelig noget, der har sat sig i danskernes bevidsthed. Den tredje genstand var statskassen, fordi der har været så meget snak om, at den bliver tømt i år, siger Ea Matzon.

Ifølge formidlingschefen skal det være en genstand, man konkret kan få fat i, og som beskueren kan kigge på og se historien med det samme.

En borger foreslog Sundhedsplatformen

Der blev indsendt mange former for genstande lige fra personlige ting til ting, der vedrører Kim Larsen.

- Det talte vi om i dommerkomitéen, at man kan liste berømte danskere, der var døde i år. Der valgte vi bevidst, at det ikke skulle være Kim Larsen, for så kunne det ligeså godt være Morten Grunwald eller Prins Henrik, siger Ea Matzon.

Der var sågar en borger, der indsendte noget omkring Sundhedsplatformen, fortæller formidlingschefen.

- Det var en teknisk scanner, som personalet på hospitalerne bruger, når de taster oplysninger ind om patienter, siger Ea Matzon.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik