Landsby kæmper mod biogasanlæg ved skolevej - har indsamlet flere hundrede underskrifter

Beboere i landsbyen Brokkebjerg anklager Kalundborg Kommune for at tilsidesætte egne regler i sag om biogasanlæg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bare 100 meter fra bygrænsen i Brokkebjerg nord for Kalundborg er der planer om at opføre et nyt biogasanlæg.

Det betyder lugtgener og tung transport, mener beboerne i landsbyen, som forsøger at få projektet stoppet. 

- Vores bekymringer drejer sig om de lokale forhold, fordi biogasanlægget kan komme til at ligge lige ved en skolevej, og vi frygter en negativ spiral, hvor folk flytter fra området, og vi får nogle tomme huse, siger Morten Haugård Johansen, beboer i Brokkebjerg, og fortsætter:

quote Kommunen og kommunalbestyrelsen er slev med til at bestemme, hvad der sker ske for området på længere sigt, at vi ikke udvikler en sort plet på landkortet

Haugård Johansen, beboer i Brokkebjerg

- Kommunen og kommunalbestyrelsen er selv med til at bestemme, hvad der sker for området på længere sigt, at vi ikke udvikler en sort plet på landkortet, hvor ingen ønsker at bo.

Derfor havde beboerne søndag eftermiddag inviteret hele kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune til møde i landsbyen om biogasanlægget, hvor beboerne fremlagde deres modargumenter.

Det var dog kun fire medlemmer ud af 27 fra kommunalbestyrelsen, som dukkede op. Det var borgmester Martin Damm (V), 2. viceborgmester Gunver Jensen (S), Hanne Olesen (S) og Thomas Malthesen Hiorth (SF).

- Vi havde selvfølgelig håbet på lidt flere, fordi vi gerne ville vise, hvor biogasanlægget eventuelt skulle ligge og fortælle om konsekvenserne. Men vi havde en god dialog, og det foregik i en rigtig god tone, siger Morten Haugård Johansen. 

Biogasanlægget skal ifølge planerne ligge her.
Biogasanlægget skal ifølge planerne ligge her. Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Beboerne i Brokkebjerg har i deres kamp mod et muligt biogasanlæg samtidig indsamlet 200 underskrifter, som søndag blev overleveret til borgmester Martin Damm.

Afstandskrav med 500 meter til nærmeste bebyggelse

Borgerne i Brokkebjerg mener desuden, at Kalundborg Kommune bryder med flere regler, hvis politikerne ender med at godkende et biogasanlæg ved Brokkebjerg.

- Det skal planlægges til specielt udpegede områder i kommunen, og Kalundborg Kommune har faktisk udpeget to områder til formålet. Der ligger et område nede på Asnæs og et ved Gørlev, og altså ikke her i Brokkebjerg. Det har man valgt at gøre på grund af nogle afstandskrav med 500 meter til nærmeste bebyggelse, samt at det skal ligge ved en stor, offentlig vej, udtalte Frederik Riisgaard til TV ØST den 16. august og tilføjede:

 - Ingen af de kriterier er blevet opfyldt her.

Undersøger miljøkonsekvenser

Biogasanlægget er ikke blevet godkendt endnu. Først har Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune bedt om en miljøkonsekvensundersøgelse af området for at vurdere generne.

Men næstformanden i udvalget mener, at det i sig selv er et skridt for langt at gå.

- Og så synes jeg jo ikke, man behøver at sætte et stort værk i gang og pålægge ansøger en udgift i forhold til miljøkonsekvensberegning, skabe utryghed i et helt lokalsamfund, og så sige: Bare rolig, vi har ikke bestemt os endnu. Hvorfor skal man så gøre det, sagde Hanne Olesen (S), næstformand i Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, den 16. august. 

Beboere Brokkebjerg
Læs også
Beboere imod biogasanlæg: Kommunen bryder med egne regler
Beboere Brokkebjerg
Læs også
Beboere imod biogasanlæg: Kommunen bryder med egne regler

Hun frygter, at en miljøkonsekvensrapport er så godt som et ja til biogasanlægget, men det afviser udvalgsformanden.

- Det er jeg ikke enig i. Jeg har alene sagt ja til, at vi skal udarbejde en miljøkonsekvensrapport. Så får udvalget den tilbage, og så læser vi den selvfølgelig igennem for at se, hvilke konsekvenser det har for lokalområdet derude i forhold til de eksisterende forhold, og de forhold, biogasanlægget vil føre med sig i fremtiden. Her har vi muligheden for at stoppe. Udover det kan vi også vælge at sætte den i høring, hvorefter vi igen har muligheden for at stoppe projektet. Så jeg anerkender ikke synspunktet, udtalte formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, Jakob Beck Jensen (V), den 16. august til TV ØST.

Den 29. august skal byrådet i Kalundborg Kommune tage stilling til, hvorvidt der skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport for området ved Brokkebjerg. 

Se eller gense indslaget: En gruppe borgere i Brokkebjerg lidt nord for Kalundborg er nervøse for planerne om et nyt biogas anlæg.

 


Nyhedsoverblik