Landsby frygter at ligge øde på Black Friday – nu går de all in på hygge og juletræstænding

Juletræstænding, fakkeloptog og boder skal fastholde kunder i de lokale gader i Jyderup og forhindre, at Black Friday trækker dem til storbyerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Black Friday er forbrugernes fest. Men i Jyderup er det i dag borgernes fest.

Her er der linet aktiviteter op til den helt store guldmedalje, dagen lang.

- Byen har valgt at samle juletræstænding med Black Friday for at holde børnefamilier og de handlende i byen, fortæller Flemming Kønig, der er butikschef i Expert og Punk1 i Jyderup.

Juletræstænding, julekoncert, boder, tambola og hestevognskørsel skal fastholde kunderne i byens gader en aften, hvor store procentbesparelser ellers kan trække kunderne til storbyerne og storcentrene.

- Jeg har altid arbejdet med detailhandel i forskellige provinsbyer rundt omkring på Sjælland, og jeg synes faktisk det her er en rigtig god idé, siger Flemming Kønig.

Dansk Detail: Black Friday er en udfordring for mindre butikker

Black Friday er en dag, hvor det boomer med besparelser og gode tilbud. Det kan være en stor udfordring for de mindre byer og de mindre butikker, som ikke altid kan følger med i tilbudskrigen. Det kan de mærke hos brancheorganisationen Dansk Detail.

quote Mange mindre detailhandlere synes, det er en udfordring, fordi det er vanskeligt for dem på bundlinjen reelt set at tjene penge på den dag

Jens Birkeholm, adm. direktør hos Dansk Detail

- Mange mindre detailhandlere synes, det er en udfordring, fordi det er vanskeligt for dem på bundlinjen reelt set at tjene penge på den dag. De kan sagtens skabe omsætning - det kan alle ved at lave de rigtige tilbud. Men det er faktisk ikke det samme, som at man også kan leve af det og tjene penge på det, siger Jens Birkeholm, der er adm. direktør hos Dansk Detail.

Læs også
Black Friday er skudt i gang - kunder har ventet i kø hele natten
Læs også
Black Friday er skudt i gang - kunder har ventet i kø hele natten

Ifølge direktøren er det noget nemmere at være en stor detailvirksomhed på Black Friday, da de fungerer under helt andre vilkår.

- Den store detailkæde, der kan købe stort ind og presse sine leverandører til at betale noget af rabatten, har lettere ved at håndtere og give rabatten videre til forbrugerne, imens den lille butik meget ofte selv kommer til at betale den rabat, siger Jens Birkeholm.

Program for Lystændingsfesten i Jyderup - hightlights:

09.30-20.00 Byens forretninger har åbent.

15.00-20.00 Boderne åbner.

15.00.16.00 Elever fra Bregninge Bjergsted Friskole underholder i musikteltet på Skarridsøgade.
16.30 Jule-pop-op-koncert ved Børne/ungekoret fra Beringe Kirke på Skarridsøgade.
15.00-20.00 Tombola i Erhvervsforeningens bod – flotte præmier fra byens erhvervsdrivende.
17.45 Julerytter-optog der rider gennem byen.
18.00 Tale v/Flemming Kønig fra Expert/Punkt. Juletræet tændes.
18.15 Julemanden og hans nisser ankommer i hestevogn og deler gratis slikposer ud.

19.15 Fakler uddeles gratis i Aggersvold Skov's bod på Skarridsøgade.

20.15 Fakkeloptog gennem Skarridsøgade til Skarresø, hvor lystændingsfesten afsluttes med et stort festfyrværkeri.

Butikschef: Hele byen er en del af pakken

Men i Jyderup virker det til, at de har knækket koden. Fredag aften afholdes der lystændingsfest og i løbet af hele dagen vil der være aktiviteter for store og små.

- Der er en stor samling omkring det. Der er en samlet opbakning til det. Der er en lille hovedgade, som er lukket af, hvor der er fyldt med boder. Foreninger, skoler og butikker deltager. Det er hele byen, der er en del af pakken, siger Flemming Kønig, butikschef i Expert & Punkt1 i Jyderup.

quote Det er hele byen, der er en del af pakken

Flemming Kønig, butikschef i Expert & Punkt1 i Jyderup

Han skal selv holde tale klokken 18.00 til lystændingsfesten, hvorefter julemanden og hans nisser ankommer i hestevogn og deler gratis slikposer ud. Bagefter er der jule-pop-up-koncert. Byen har dog ikke valgt at droppe Black Friday - de har bare slået dagen sammen med lystænding og lokale aktiviteter. 

Ifølge adm. direktør i Dansk Detail er det den helt rigtige vej at gå for en mindre by som Jyderup.

- Vi ved godt, at danskerne er superglade for tilbud, og rigtig gode tilbud skaber kunder. Derfor kan man også flytte kunder ud i mindre provinsbyer, siger han.

7924eafc-2ede-45a6-b351-59c66df1bc41.jpg
Læs også
Vær på vagt: 15.000 falske netbutikker lokker med tilbud på Black Friday
7924eafc-2ede-45a6-b351-59c66df1bc41.jpg
Læs også
Vær på vagt: 15.000 falske netbutikker lokker med tilbud på Black Friday

De små byer kan vende det til noget positivt

Hos brancheorganisationen skal flere små byer og mindre butikker ty til alternative metoder for at fastholde kunderne lokalt.

quote Flere og flere arbejder med deres butikker på en anden måde og arrangerer flere events, foredrag, udstillinger osv., så man viser kunderne i byerne, at ”vi kan også noget"

Flemming Kønig, butikschef i Expert & Punkt1 i Jyderup

- Flere og flere arbejder med deres butikker på en anden måde og arrangerer flere events, foredrag, udstillinger osv., så man viser kunderne i byerne, at ”vi kan også noget. Det er ikke det samme som 40-50 procent, men vi har noget andet, du også kan få glæde af", siger Jens Birkeholm.

Han nævner som eksempel boghandlere, der laver oplæsning i butikkerne med kendte forfattere, tøjbutikker, der laver modeshow, eller blomsterhandlere, som rykker blomsterbinderiet ude på gaden.

- Man får mulighed for at vise, at man er noget andet som butik, end bare minus 40 procent. Man har en anden fortælling, hvor man måske endda har et håndværk eller en specialviden. Man kan godt vende det til noget andet og noget positivt, siger direktøren fra Dansk Detail.

Og det virker ifølge Flemming Kønig fra Expert & Punkt 1 i Jyderup:

- Jeg tror, at hvis der er noget, der brænder, så vælger man at købe det på nettet og blive hjemme hygge sig med familien i knap så stressede omgivelser og gå ned og få nogle gode æbleskiver og være lidt sammen.


Nyhedsoverblik