Mange kronisk syge vælger influenzavaccination fra

I hele regionen vælger stadig færre kroniske syge at lade sig vaccinere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En kronisk syg har stor gavn af en influenzavaccination. Sådan lyder ordene fra Sundhedsstyrelsen, som derfor anbefaler, at de lader sig stikke, når influenzasæsonen kommer nærmere.

Men det er langt fra alle, der tager imod tilbuddet om en gratis vaccination. Ligesom tallet på landsplan, så er antallet af kronisk syge på Midt-, Syd-, og Østsjælland, der bliver vaccineret, faldet.

Dette års vaccinationsprogram er først lige startet, men tallene fra sidste år viser, at i alt 16.548 valgte stikket der. Året før var tallet 17.942. Et fald på knap otte procent.

Kronikere mener ikke, at de bliver særlig ramt

Sundhedsstyrelsen har kigget nærmere på, hvad baggrunden for fravælgelsen af vaccinationen blandt dem med kroniske sygdomme er. Og her svarer 64 procent, at de mener, at de kun har en lille eller ingen risiko for at blive syg af influenza. Og 59 procent mener, at risikoen for at de overhovedet får sygdommen er lille.

- Når man lider af en kronisk sygdom, kan man godt tænke, at en vaccine er unødvendig, fordi man er velmedicineret og ikke mærker sin sygdom til daglig. Men immunforsvaret er ikke i topform, og influenza kan derfor ramme hårdt. Hvert år ser vi akutindlæggelse af patienter, som har været helt friske før sygdommen. Er man kroniker, vil vi derfor altid anbefale, at man tager kontakt til sin læge og får en snak om vaccinen med udgangspunkt i sin sygehistorik, siger Ane Just Ohrt, der er læge i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Influenzavaccinationen er gratis for personer med kroniske sygdomme, personer over 65 og gravide. Grupperne er dem, der har en særlig stor risiko for at blive syg af influenza.


Nyhedsoverblik