Kraftig stigning i anbringelser af børn: - Det er voldsomme sager

Antallet af børn, der anbringes uden for hjemmet, eksploderer i øjeblikket i Guldborgsund Kommune. Det er dyrt for børne-, familie- og uddannelesområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Guldborgsund Kommune har i øjeblikket særligt mange sager om børn, der bliver anbragt uden for hjemmet.

I andet halvår af 2018 har der været en usædvanlig stigning i antallet af anbringelser. Alene i november er der 16 sager.

- Vi har rigtig mange grimme sager liggende i øjeblikket. Der er tale om voldsomme overgrebssager, siger Birgit Holse (DF), der sidder med i Børn, Familie Og Uddannelsesudvalget.

Tal viser, at der i andet halvår af 2018 har været 35 anbringelser. Til sammenligning var der 10 anbringelser i andet halvår af 2016 og 14 i andet halvår af 2017.

quote Vi er selv forundret over, at det eksploderer så voldsomt. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Vi ved kun, at det er grimme sager

Birgit Holse (DF), medlem af Børn, Familie Og Uddannelsesudvalget

Ud af de 35 sager var anbringelsesgrundlaget overgreb eller mistanke om overgreb i 17 af sagerne.

- Det skyldes, at flere af de underretninger, vi får, fører til, at børn skal anbringes uden for hjemmet. Man kan aldrig vide, hvad der er årsag til det, siger Simon Hansen (S), der er formand i Børn, Familie og Uddannelsesudvalget. Mandag i sidste uge blev der afholdt møde i udvalget, hvor netop dette emne var på dagsorden.

- Vi har jo desværre mange familier, der har det svært, siger Birgit Holse, der også var med til mødet.

Tilflyttere bringer grimme sager med sig

Ifølge Simon Hansen ses stigningen blandt andet, fordi der kommer nye tilflyttere til Guldborgsund Kommune.

- Vi er udfordret af, at de borgere, der kommer til kommunen, kommer med en børnesag. En tredjedel af de 0-14-årige, der er tilflyttet Guldborgsund Kommune i 2016 og 2017, har en børnesag, siger Simon Hansen.

Mai Mercado
Læs også
Kommuner tager løn fra anbragte børn: Nu skal loven laves om
Mai Mercado
Læs også
Kommuner tager løn fra anbragte børn: Nu skal loven laves om

I kommunen er tilflytningen af børn med en socialsag større end fraflytningen. I 2016 kom der 44 nye sager til kommunen på grund af tilflytning, imens der i 2017 kom 52 nye sager.

- Vi er selv forundret over, at det eksploderer så voldsomt. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Vi ved kun, at det er grimme sager, siger medlem af udvalget Birgit Holse.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: Guldborgsund Kommune

Nyt dialogværktøj kan have skylden

I januar sidste år blev en helhedsorienteret indsats på tværs af børne- og voksenområdet med børnefamilien i centrum iværksat, som kaldes GUSA-model (Guldborgsund Samarbejdsmodel for Udsatte Børn og Unge). Visionen bag GUSA er, at alle relevante fagpersoner omkring en børnefamilie skal kunne inddrages løbende i en forebyggende sag i tæt samarbejde med familien.

Ifølge formanden for udvalget, Simon Hansen, kan den nye samarbejdsmodel være årsag til, at der ses en stigning i antallet af anbringelser.

quote Noget af det skyldes givetvis, at der er kommet et større fokus på at få meldt det, man oplever ude i dagligdagen, ind til kommunen

Simon Hansen (S), formand i Børn, Familie og Uddannelsesudvalget

- Noget af det skyldes givetvis, at der er kommet et større fokus på at få meldt det, man oplever ude i dagligdagen, ind til kommunen. I Guldborgsund Kommune har vi med det nye dialogværktøj, vi har sat i verden, der hedder GUSA, uddannet vores personale i at gøre det nemmere for dem at melde til kommunen. Det kan muligvis være det, der gør, at vi ser en stigning, siger Simon Hansen.

Fra august 2017 til august 2018 har Guldborgsund fået 105 underretning med mistanke om overgreb. I 44 af de 105 sager har man været nødt til at sætte nye foranstaltninger i værk som hjælp i hjemmet af forskellig art.

Anbringelser af børn sprænger budgettet

Den kraftige stigning i antallet af anbringelser i andet halvår af 2018 giver et anslået ekstra udgiftsbehov på cirka 14 millioner kroner mere end forventet.

Birgitte Holse begærer sagen i byrådet.

- Jeg kan ikke sige ja til, at vi laver en kæmpe besparelse på vores børn og unge og familierådgivning på nuværende tidspunkt, siger hun.

- Det er antallet af anbringelser, der er årsag til, at vores økonomi i øjeblikket løber løbsk. Det er familieområdet, der eksploderer. Men pengene skal findes inden for eget område, og det går så ud over vores børn, unge og daginstitutioner. For ét sted skal pengene komme fra, siger Birgitte Holse.

Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes
Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes

De høje antal anbringelser har medført, at der skal findes 32,6 millioner kroner på budgettet for børn-, familie- og uddannelsesområdet i Guldborgsund for næste år.

Det er et ekstra udgiftsbehov for 2019 på i alt 17,8 millioner kroner højere end forventet.


Nyhedsoverblik