Koncerndirektør afviser overlæges kritik: - Sundhedsplatformen er ikke farlig for patienterne

En overlæge fra Roskilde Sygehus kritiserer Sundhedsplatformen efter at have arbejdet med det i et år. En kritik, koncerndirektøren i regionen afviser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg mener, at det er uansvarligt at fastholde Sundhedsplatformen, fordi den har farlige konsekvenser for patienter.

Så skarp er meldingen fra overlæge Peter Marckmann, der arbejder på Medicinsk Afdeling på Roskilde Sygehus, et år efter, at it-platformen blev indført på alle sygehuse i Region Sjælland.

Men koncerndirektøren i Region Sjælland, Leif Panduro, afviser overlægens kritik.

- Sundhedsplatformen er ikke farlig for patienterne, siger han.

- Men jeg kan godt genkende hans nervøsitet. Det er jo et stort og komplekst system, som erstatter mange andre systemer, så det har taget lang tid at få kørt ind og få det lært. Så der er mange, der har grader af den samme oplevelse, som Peter Marckmann: At det er svært at få overblikket.

quote Der er mange tusinde patienter igennem Sundhedsplatformen hver dag, og der bliver ikke skabt livsfarlige situationer

Leif Panduro, koncerndirektør, Region Sjælland

Et mere blandet billede

Overlæge Peter Marckmann fortæller, at Sundhedsplatformen volder dem store problemer. At patienter nogle gange ikke får den medicin, de skulle have haft, og andre gange får patienter for høje doser medicin.

- Og det kan altså være livsfarligt, når vi taler om kraftig medicin, siger Peter Marckmann.

- Og der har jeg altså en oplevelse med en patient, der ikke fik antibiotika i halvandet døgn, og jeg har også oplevet nogle sukkersygepatienter, som fik deres insulin, men ikke fik den ordinerede intravenøse ernæring, som de skulle have. De betød, at deres blodsukker røg ned på et livsfarligt lavt niveau.  

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Men ifølge Leif Panduro er billedet mere blandet end det, overlægen skitserer.

- Hver gang, der er nogen, som indberetter, at en patient har været i risiko på grund af Sundhedsplatformen, så er vi inde og se på, hvad der skete, var der fejl i systemet eller var det en fejlbetjening af systemet. Så vi går alle de her eksempler igennem, når de opstår. Det er heldigvis ikke tit, det sker.

Sundhedsplatformen fører til mere sikre forhold

Men Leif Panduro, han siger jo, at Sundhedsplatformen skaber livsfarlige situationer. Siger du dermed, at det ikke passer? At overlægen ikke taler sandt?

- Ja, det er rigtigt, der er mange tusinde patienter igennem Sundhedsplatformen hver dag, og der bliver ikke skabt livsfarlige situationer. Tværtimod, så er Sundhedsplatformen på en række områder – blandt andet med medicin – ført til mere sikre forhold, så patienterne kan være mere sikre på, at de får den rigtige medicin til den rigtig tid, siger koncerndirektøren.

Men jeg kan næsten ikke forstå, at en overlæge, der står med patienter dagligt, siger, at det skaber livsfarlige situationer, og du siger, at det gør det ikke. Er det din underordnede, der simpelthen ikke taler sandt?

- Jeg kan godt forstå, han er utryg ved systemet, når han har haft nogle af de her oplevelser. Men der er jo kun en vej frem, og det er at få sikret, at han får et system, der er godt i hverdagen. Og det er også det, der bliver arbejdet på hver eneste dag, siger Leif Panduro.

1.049 utilsigtede hændelser

TV ØST har fået aktindsigt i dokumenter, som Region Sjælland har sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed. Af dokumenterne kan det læses, at der det første halve år af Sundhedsplatformens levetid i Region Sjælland har været 1.049 såkaldt utilsigtede hændelser, som har relation til Sundhedsplatformen.

Hvad siger du til, at Sundhedsplatformen er skyld i 1.049 utilsigtede hændelser?

- Når du siger det tal, er det ikke patienter, der er kommet til skade. Så er der nogle situationer, hvor nogle har været bekymret. Vi bad også alle læger og sygeplejersker og andre om at indberette, hvis de var bekymrede over noget i systemet. Og vi ved, at toppen var lige der, hvor vi gik på med systemet, siger Leif Panduro.

Men hvad er et acceptabelt tal?

- Jeg er rigtig glad over, at de giver sig tid til at indberette, når de har nogle oplevelser, hvor de mistænker, at Sundhedsplatformen kan være en del af det. Det giver os jo mulighed for hele tiden at lære og forbedre systemet og sørge for at enten systemet bliver bedre eller der er nogle faciliteter i sysetmte, vi sklablive bedre til at undervise i. Og det går vi så ud og gør.

Er det stadig den bedste løsning?

Så hvis vi et øjeblik leger, at vi skruer tiden tilbage til før Sundhedsplatformen med alt det, du ved nu, I ved nu, vil du så stadig mene, at Sundhedsplatformen er den bedste løsning?

- Sundhedsplatformen er det system, som peger ind i fremtiden. Det har alle de nye ting, som vi savnede ved de gamle systemer, siger Leif Panduro.

- Så ja, jeg er stadigvæk der, hvor jeg synes, det var det rigtige system, vi har valgt. Gjorde vi det så rigtigt fra starten? Der var da ting med det, vi ved i dag, som jeg ville have gjort anderledes og haft mere fokus på, men det er jo vand under broen. Det kan vi jo ikke gøre noget ved i dag, andet end at forbedre det, der ikke fungerer godt nok.


Nyhedsoverblik