Kommuner slår alarm over løbske udgifter til handicappede

På to år er udgifterne til botilbud steget med en milliard. Handicaporganisationer advarer mod besparelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver flere og flere handicappede, og hvis regeringen ikke gør noget, vil udgifterne til blandt andet botilbud og bostøtte kun stige de kommende år.

Sådan lyder advarslen fra Kommunernes Landsforening (KL), der har sat det såkaldt "specialiserede socialområde" højt på dagsordenen i de forhandlinger, der i øjeblikket foregår om økonomien for næste år.

- Folketinget tildeler hele tiden grupper flere og flere rettigheder og stiller krav til, at vi skal levere flere og flere ydelser. Og samtidig skærer man ned og vil spare, siger KL-formand Martin Damm (Venstre).

Udgifterne til voksne handicappede er ifølge KL spredt ud over mange forskellige kommunale udgiftsposter, og derfor kan KL ikke oplyse et samlet tal for udgifterne på området.

Men en af posterne er botilbud og bostøtte. Her viser KL's tal en stigning på en milliard kroner fra 2013 til 2015.

Kan ikke genkende billedet

Men hos Danske Handicaporganisationer tegner formand Thorkild Olesen et noget andet billede af udviklingen.

Han henviser til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at de samlede udgifter til voksne handicappede og udsatte er uændrede fra 2007 til 2016.

- Vi kan ikke genkende, at det her område skulle være ustyrbart. Tværtimod styrer de det ret godt, siger Thorkild Olesen.

Advarer kraftigt mod at spare på området

Danske Handicaporganisationer advarer kraftigt mod at spare på området.

- Samlet set vil det være en katastrofe for handicapområdet, hvis der kommer yderligere besparelser, siger Thorkild Olesen.

Ifølge KL er de største effektiviseringer på området allerede hentet, ved at institutioner for eksempel er lagt sammen. Så hvis regeringen ikke vil betale regningen, er der ifølge Martin Damm kun en mulighed:

- Det er, at man giver kommunerne bedre styringsvilkår. Også når der engang imellem skal siges nej til noget.

- Trenden er, at man nærmest går den modsatte vej i Folketinget. Men hvis man ikke vil betale regningen, må man ændre reglerne. Vi kan jo ikke trylle.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) arbejder på at ændre serviceloven, der regulerer området. Hun venter at indkalde til politiske forhandlinger efter sommerferien.

Ifølge ministeren bliver der ikke tale om en spareøvelse.

/ritzau/


Nyhedsoverblik