Kokkeelever kæmper med dårligt arbejdsmiljø

Kokkeelever kæmper med dårligt arbejdsmiljø, viser en ny undersøgelse blandt elever fra blandt andet ZBC i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arbejdsmiljøet i landets a la carte restauranter koger ofte over, og det går ud over dem længst nede i hierarkiet: Kokkeeleverne.

Avisen.dk har lavet en rundspørge på landets kokke-uddannelser, hvor 142 elever har svaret på spørgsmål om deres arbejdsmiljø.

55 procent af respondenterne angiver, at de ofte eller meget ofte har været stressede eller nervøse, næsten 17 procent har været udsat for mobning og 12,5 procent har oplevet vold i deres seneste praktik.

- Du kan godt risikere at få et slag en gang imellem, hvis du gør noget, der er virkeligt, virkeligt dumt. Så siger du bare: “OK”, nu har jeg så fået en straf for det. Nu må jeg så bare prøve at gøre det bedre, siger Emil Nielsen, elev på kokkeuddannelsen på ZBC i Slagelse, til Avisen.dk.

Får ikke nok søvn

Mange unge har svært ved at finde sig tilpas i det hårde arbejdsmiljø. I rundspørgen svarer knap hver tredje, 32 procent, at de har overvejet at droppe ud af uddannelsen til kok.

Rundspørgen peger også på, at eleverne har overarbejde. Ifølge elev-overenskomsten bør det ikke finde sted. Fire ud af fem svarer, at de har haft overarbejde i deres seneste praktik.

Næsten halvdelen af eleverne fik heller ikke den søvn de havde brug for efter de lange arbejdsdage.

Restauratører skal tænke sig om

3F og Horesta gik i december 2015 sammen om at lave en kvalitativ undersøgelse af elevernes arbejdsmiljø, som fandt lignende resultater.

Begge organisationer anerkender, at der er nødt til at ske noget, der hvor arbejdsmiljøet er dårligt.

- Restauratørerne på de restauranter burde begynde at tænke sig om. Det er omkostningstungt at skifte personale, og lige i øjeblikket skriger branchen på kvalificeret arbejdskraft. Man burde jo gribe i egen barm og sige, nu gør vi tingene på en måde, så det er udholdeligt, siger Bo Christensen, der er forhandlingssekretær på området for 3F, til Avisen.dk.

I Horesta peger man også på, at der i branchen generelt er stor efterspørgsel på faglærte kokke.

- Vi mangler kvalificeret arbejdskraft, så vi er pisket til at få det til at fungere. Vi opfordrer arbejdsgiverne til at imødekomme den nye generations krav ved eksempelvis at give nogle små ansvarsområder relativt tidligt i elevtiden, så de unge elever føler sig tilpas, siger Jens Zimmer Christensen, formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta, til Avisen.dk.


Nyhedsoverblik