KL vil have sosu-hjælpere til at arbejde en time mere

Én times ekstra arbejde om ugen kan afhjælpe rekrutteringsproblem på social- og sundhedsområdet i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frem mod 2025 vil der komme mere end 80.000 flere ældre over 80 år.

Det betyder, at der vil komme til at mangle omkring 15.000 medarbejdere på det kommunale ældre- og sundhedsområde om fem år.

Men det kan til dels afhjælpes, hvis flere deltidsansatte sosu-assistenter, -hjælpere og sygeplejersker arbejder en time mere om ugen.

quote Vi står over for massive rekrutteringsproblemer på ældreområdet

Michael Ziegler, KL's formand for Løn- og Personaleudvalg

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev, Momentum.

Ifølge undersøgelsen arbejder 68 procent af sygeplejersker i dag på deltid. For sosu-assistenter er det 75 procent, mens det gælder for 81 procent af sosu-hjælpere. Til sammenligning er 46 procent af alle de kommunalt ansatte på deltid.

1700 ekstra årsværk

Hvis de deltidsansatte arbejder blot én time mere om ugen, vil det give i omegnen af 1700 ekstra årsværk, lyder det i undersøgelsen.

Et årsværk svarer til én persons fuldtidsarbejde i et år.

På den baggrund opfordrer KL's formand for Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, nu kommunerne til at arbejde på at få flere medarbejdere til at gå op i tid eller arbejde på fuldtid.

- Vi står over for massive rekrutteringsproblemer på ældreområdet, som vi på flere planer arbejder på at løse.

- Arbejdspladserne bør derfor eksempelvis ved MUS (medarbejdersamtaler, red.) eller andre anledninger med jævne mellemrum drøfte om den enkelte medarbejder ønsker at gå op i tid, siger han i en pressemeddelelse.

110318_sosu-mand.jpg
Læs også
Millionpulje skal få flere unge til at vælge sosu-uddannelserne
110318_sosu-mand.jpg
Læs også
Millionpulje skal få flere unge til at vælge sosu-uddannelserne

Michael Ziegler opfordrer samtidig kommunerne til at gøre fuldtid til det normale udgangspunkt for unge og nyuddannede, der ansættes på ældre- og sundhedsområdet.

I fagforbundet FOA, som er faglig organisation for blandt andet sosu-assistenter, støtter sektorformand for social og sundhed Torben K. Hollmann op om idéen med at få flere op i tid.

- Med den store rekrutteringsudfordring, vi står i, er det oplagt at se på, om man kan sætte de deltidsansattes arbejdstid op, siger han i pressemeddelelsen.

Torben K. Hollmann peger desuden på, at mange gerne vil arbejde mere. I en rundspørge, som FOA har lavet, svarer hver femte at de gerne ville arbejde fuldtid. For de unge under 31 gælder det for hele 76 procent.


Nyhedsoverblik