Kendt bryggeri køber tom fabrik - flere arbejdspladser på vej til byen

Den gamle Beauvais-fabrik i Svinninge har stået uberørt siden 2017. Nu overtager bryggeriet To Øl en stor del af den tomme fabrik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inden længe breder der sig en sød duft af humle fra den gamle Beauvais-fabrik i Svinninge på Nordvestsjælland.

Fabrikken, der har stået tom siden 2017, er nemlig blevet overtaget af det danske bryggeri To Øl, som fra årsskiftet rykker ind i 26.000 kvadratmeter bygninger på den 151.000 kvadratmeter store grund.

quote På den gamle fabrik er der en masse muligheder

Tore Gynther, stifter og direktør af To Øl

- Vi har i otte år fungeret som et rejsende bryggeri, et slags nomadebryggeri, hvor vi har brygget på andres overskydende kapacitet rundt omkring i hele verden og på den måde rejst fra destination til destination. Det har været meget interessant, men i sidste ende vil man gerne kunne have et sted, hvor man nomaderne kan slå lejr, og det har vi virkelig fundet i Svinninge, siger Tore Gynther, stifter og direktør af To Øl.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tore Gynther, stifter og direktør af To Øl
Tore Gynther, stifter og direktør af To Øl Foto: To Øl

Fabrikken har stået tom, siden fødevarevirksomheden Orkla Foods Danmark producerede den sidste marmelade på fabrikken. Den er for de fleste nok bedst kendt som Beauvais, der var navnet frem til 2013.

Bryggeriboom
Læs også
Stor efterspørgsel på specialøl: Antallet af mikrobryggerier eksploderer
Bryggeriboom
Læs også
Stor efterspørgsel på specialøl: Antallet af mikrobryggerier eksploderer

- På den gamle fabrik er der en masse muligheder og en masse installationer i kraft af, at det har været en fødevarevirksomhed over de seneste 60-70 år. Mange af de indikationer kan vi bruge, og vi synes også, at det er fantastisk, at man i stedet for hele tiden at bygge nyt kan genbruge nogle af de faciliteter, der findes rundt omkring i Danmark. Der er mange, som lukker deres fabrikker og produktion, og vi vil gerne åbne noget, skabe liv og skabe et fundament for at levere vores øl så pivfriske til både de danske ølnydere og resten af verden, siger Tore Gynther.

Skal ikke kun brygge øl

Når det danske bryggeri, der eksporterer cirka 90 procent af sin produktion til udlandet, overtager den tomme fabrik i den nordvestsjællandske landsby ved årsskiftet, venter der et større renoveringsarbejde.

Derfor ventes bryggeriet først at være helt på plads ved udgangen af 2019.

Et udvalg fra To Øl.
Et udvalg fra To Øl. Foto: To Øl

Den primære produktion på stedet vil naturligvis være forskellige øl. Men allerede fra maj 2019 håber Tore Gynther, at bryggeriet kan være klar med drinksproduktion. Ud over drinks skal der fremstilles cider og mjød på den gamle Beauvais-fabrik.

- Der kan også komme noget fødevareproduktion hen ad vejen, fortæller Tore Gynther.

Bryggeriet søger arbejdskraft

Selvom fabrikken ifølge Tore Gynther bliver indtaget af et mindre hold til at starte produktionen op, så skal der ansættes flere folk for virkelige at få produktionen op i omdrejninger.

- Vi kommer med en bladning af folk fra vores egen organisation, men vi skal også ud og finde et godt miks af mennesker. Både bryggere, masterdistillers, procesoperatør, lagermedarbejder og så videre, siger Tore Gynther og fortsætter:

quote Lige nu regner vi med at starte med 25 ansatte på stedet, men alt efter hvor tørstige det danske folk er, så er det et projekt, der kan tage en del mennesker

Tore Gynther, stifter og direktør af To Øl

- Lige nu regner vi med at starte med 25 ansatte på stedet, men alt efter hvor tørstige det danske folk er, så er det et projekt, der kan tage en del mennesker. Stedet kan nærmest skalere ud i det uendelige, så det er noget, der kan komme på 100 ansatte indenfor de næste par år. Stedet er allerede stort, og drømmen er store, så vi håber, at det bliver stort i det lange løb.

Vil samarbejde med lokale fødevareproducenter

Siden To Øl blev grundlagt i 2010, har det bryggeriet eksperimenteret med øllet, og det håber Tore Gynther kan fortsætte sammen med lokale fødevareproducenter.

- Det så vi rigtig gerne ske på det nye bryggeri. Det ville oplagt at prøve med cider og mjød, hvor man fandt nogle rigtig stærke lokale samarbejdspartnere. Vi brygger allerede øl med alle mulige forskellige ingredienser, så på den vil det kun give mening at have et tæt samarbejde med de lokale leverandører, fortæller Tore Gynther.

juels_bryggeri.jpg
Læs også
Lille bryggeri hædret for lokalt initiativ: Vi er meget beærede
juels_bryggeri.jpg
Læs også
Lille bryggeri hædret for lokalt initiativ: Vi er meget beærede

- Vi er desuden i gang med at designe bryghuset sådan, at vi kan tage kortnet nærmest fra naboens mark og proppe det direkte i gryderne, så vi kan øl eller whisky på det, og vi kan følge råvarerne gang og få et super kvalitetsprodukt.

På længere sigt drømmer Tore Gynther også om at åbne et område på fabrikken, hvor man kan tage imod gæster og servere den snart lokale øl for gæsterne.

Bryggeriet har desuden ansat Anders Busse, der i cirka 12 år har været direktør Indslev Bryggeri på Fyn, som fabrikschef i Svinninge.


Nyhedsoverblik