Karakterkrav til gymnasier rammer kommunerne skævt

Kommuner som Lolland og Kalundborg vil blive hårdt ramt, hvis karakterkravet på fire bliver en realitet. Det viser en ny undersøgelse fra Gymnasieskolernes Lærerforening

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er yderområderne, der bliver hårdest ramt, hvis de nuværende forhandlinger om en ny gymnasiereform ender med et karakterkrav på fire i dansk og matematik.

Det viser en ny analyse fra Gymnasieskolernes Lærerforening, skriver Gymnasieskolen.dk onsdag.

Hvis karakterkravet var blevet indført tilbage i 2014, ville de 10 kommuner ifølge analysen, hvor flest elever ville blive afskåret fra gymnasiet, bestå af fire kommuner fra Københavns vestegn og seks kommuner fra yderområderne.

I samtlige 10 kommuner ville mellem 15 og 20 procent af eleverne ikke have fået adgang til gymnasiet.

Forkert retning

Et af de gymnasier, hvor karakterkravet kan komme til at gøre ondt, er Maribo Gymnasium på Lolland.

- Det største problem med karakterkravet er, at der er tale om prøvekarakterer. Det betyder, at de ordblinde, de talblinde, elever med anden etnisk baggrund end dansk, elever fra gymnasiefremmede hjem og elever med eksamensangst kommer i klemme, siger Michael Levy Bruus til gymnasieskolen.dk.

Et karakterkrav på fire betyde vil ifølge Michael Levy betyde, at der bliver længere mellem mønsterbryderne.

- Det er en fuldkommen forkert retning at gå for vores samfund. Vi kommer til at tabe meget talent på gulvet, siger han til mediet.

 Et uddannelsespolitisk fejlskud

Han bliver ifølge Gymnasieskolen.dk bakket op af Det er Annette Nordstrøm Hansen, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.

- Det er uforståeligt, at kommuner, som i årevis har udført et stort stykke arbejde med at bryde den sociale arv, vil skulle rykke tilbage til start. Karakterkravet er et uddannelsespolitisk fejlskud. Eleverne skal være dygtige for at tage en gymnasieuddannelse, men karakterer er en for snæver tilgang, siger hun til mediet. 


Nyhedsoverblik