PET: Irans efterretningstjeneste planlagde attentat i Ringsted

Tirsdag kom der nye oplysninger om den store politiaktion, der lukkede Sjælland ned fredag den 28. september.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

PET-chef, Finn Borch Andersen, løftede tirsdag sløret for, hvad der lå til grund for den omfattende politiaktion, der fandt sted fredag 28. september, som lukkede hele Sjælland ned. 

- Vi vurderede, at det var meget sandsynligt, at vi stod over for et angreb mod ASMLA-lederen. Derfor igangsatte vi den omfattende politaktion, siger Finn Borch Andersen.

ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) er betegnelsen for en international organisation, der forholder sig stærkt kritisk over for det iranske præstestyre.

I Ringsted varetager en gruppe iranere organisationens kommunikationsdel, som blandt andet går ud på at producere TV-udsendelser til udlandet. Det var denne gruppe iranere, som angrebet var rettet mod, oplyser Politiets Efterretningstjeneste.

- Vi yder i øjeblikket personbeskyttelse af tre personer, siger Finn Borch Andersen.

Samarbejdede med efterretningstjenester i Norge og Sverige

PET har arbejdet sammen med efterretningstjenesterne i Norge og Sverige i sagen.

En norsk statsborger med iranske rødder blev den 21. oktober anholdt for at have sat iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark.

Det var den svenske efterretningstjeneste Säpo, der foretog anholdelsen. Det bekræfter tjenestens pressechef til DR Nyheder.

Den anholdte er også sigtet for have taget del i forberedelserne til attentatet. Manden nægter sig skyldig. Han er foreløbigt varetægtsfængslet til den 8. november.

Al trafik på broerne og færgerne blev lukket ned

Ved den store politiaktion blev der i vores sendeområde oprettet vejspærringer ved Øresundsbroen, Storebæltsbroen samt ved færgefarten til Tyskland.

Læs også
Da Ringsted blev centrum for landets største politiaktion
Læs også
Da Ringsted blev centrum for landets største politiaktion

Al trafik på broerne og færgerne var i en periode på flere timer lukket ned. Imens gennemførte politiet en hektisk indsats på Sjælland.

Ved vejspærringerne blev alle biler kontrolleret af politifolk udstyret med skarpladte maskinpistoler.

Samuelsen: Regeringen vil reagere over for Iran

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skriver i et opslag på Facebook, at det planlagte attentat er "fuldkomment uacceptabelt", og at regeringen vil reagere over for Iran og tale med europæiske partnere om yderligere tiltag.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 


Nyhedsoverblik