En af Danmarks mest truede dyrearter - ildsjæle kæmper for at redde dens liv

Den lille hasselmus er en af Danmarks mest truede dyrearter. Men nu kæmper ildsjæle for at redde dens liv - og i Sorø går det godt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den lille hasselmus er en syvsover, og derfor ikke med i musefamilien. Snart er den måske slet ikke med i noget som helst.

Den er den mindste af de europæiske syvsovere, og den eneste repræsentant fra syvsoverfamilien herhjemme.

Den lille hasselmus er én af Danmarks mest truede dyrearter og findes kun ganske få steder i den danske natur.

Den er så lille bitte, at den nær forsvinder. 

Men nu er flere ildsjæle fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdelinger gået sammen om at redde den lille hasselmus. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

quote Siden vi startede vores arbejde for snart 15 år siden, har vi observeret en væsentlig forbedring af bestanden her i Sorø

Michael Daugård, biolog og tovholder på hasselmusprojektet i Danmarks Naturfredningsforening Sorø

I Sorø er der fremgang i antallet af hasselmus

Hvert år i september har Michael Daugård fra Danmarks Naturfredningsforening i Sorø en vigtig opgave. Det er på denne tid af året, at han registrerer den lokale bestand af hasselmus - både på sin egen jord og i lokalområdet.

Forsigtigt går han fra kasse til kasse, og tjekker indholdet i de 175 redekasser, som han og en flok af andre frivillige har sat op i særligt udvalgte områder. Når han åbner kassen, håber han at se en eller flere små hasselmus stikke hovedet frem. Hver en hasselmus han kan tælle er et godt tegn.

Læs også
De er der for hasselmusen
Læs også
De er der for hasselmusen

I de seneste 15 år har gruppen hvert efterår gået 175 redekasser igennem for at tjekke op på bestanden. Og i Sorø oplever man heldigvis en fremgang i antallet af hasselmus.

- Siden vi startede vores arbejde for snart 15 år siden, har vi observeret en væsentlig forbedring af bestanden her i Sorø. Redekasserne bruges ivrigt, og vi kan også se, at hasselmusene er begyndt at sprede sig ud på et større område. Derfor ser vi positivt på fremtiden, fortæller Michael Daugård, der er biolog og tovholder på hasselmusprojektet i Danmarks Naturfredningsforening Sorø.

Hasselmusen mangler gode levesteder i Danmark

Der er en særlig grund til, at Michael Daugård har held med at observere hasselmus i Sorø. Hasselmusen trives nemlig i skovområderne omkring Sorø.

Sorø er derfor ét af de få steder i Danmark, hvor man fortsat kan finde en sund bestand af den lille syvsover, som flere har udnævnt til én af Danmarks mest nuttede dyrearter. Men i store dele af Danmark har hasselmusene svære levevilkår, fordi de mangler plads og føde.

- Udfordringen for hasselmus og mange andre truede arter er, at naturen i Danmark er fragmenteret. Der mangler ganske enkelt nogle store, sammenhængende naturområder, hvor arterne har bedre forudsætninger for at trives, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det betyder desværre, at hasselmusen i dag kun findes i isolerede områder, og det gør dem endnu mere sårbare. For uddør de her, så bliver det meget svært at redde dem fra at forsvinde helt fra den danske natur.

Truede arter har brug for mere politisk fokus

Men selvom hasselmusene trives i Sorø er der fortsat grund til bekymring. De fleste skovområder i Danmark bruges i dag til produktion, og det er ifølge biolog Bo Håkansson en udfordring, hvis vi fortsat skal sikre hasselmusens overlevelse.

quote Vi må desværre erkende, at det er svært at finde plads til beskyttelse af truede dyrearter som hasselmusen i den moderne, kommercielle skovdrift

Bo Håkansson,  biolog i Danmarks Naturfredningsforening

- Vi må desværre erkende, at det er svært at finde plads til beskyttelse af truede dyrearter som hasselmusen i den moderne, kommercielle skovdrift. Det kræver en del hensyn fra skovejerne, hvis vi fortsat skal passe på bestanden. Derfor håber vi, at truede dyrearter vil få et større politisk fokus, som kan være med til at højne skov-og lodsejernes incitament til at gøre en forskel for blandt andet hasselmusen, understreger Bo Håkansson.


Nyhedsoverblik