Fattigdommen stiger: I 2017 blev 12.000 flere danske børn fattige

Flere børn er blevet fattige, viser en ny rapport. Det møder kritik fra både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Red Barnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af fattige børn i Danmark steg med 12.000 i 2017, så der i dag er 64.500 fattige børn i landet.

Det viser en ny rapport udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der med hjælp fra Danmarks Statistik har målt antallet af familier, der falder under fattigdomsgrænsen, skriver Politiken.

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhversråd, Lars Andersen, kalder det »en voldsom stigning«, og mener, at den primære årsag er kontanthjælpsloftet, som regeringen indførte i 2016.

- Det er rigtig voldsomt. Det er ret let at udpege hovedskurken, nemlig kontanthjælpsloftet. Kontanthjælpsloftet er jo målrettet familier med børn og specielt enlige med børn«, siger Lars Andersen.

Regeringen afskaffede fattigdomsgrænsen i 2015, men Danmarks Statistik har udviklet en indikator for relativ fattigdom, kaldet Sustainable Development Goals (SDG), som læner sig tæt op ad de gamle målemetoder.

Red Barnet kritiserer udviklingen

Ifølge SDG-målene er man fattig, hvis husstandens indkomst er under halvdelen af medianindkomsten, der er den midterste indkomst i Danmark - hvilket vil sige, at præcis 50 procent har en indkomst over medianindkomsten, og 50 procent har en indkomst, der ligger lavere. Rapporten medregner ikke studerende.

quote 64.500 børn lyder jo uhåndgribeligt, når det er tal i en statistik, men det her er altså børn. Børn med navne, børn med følelser og børn med drømme

Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet

Red Barnet møder hver dag nogle af de fattige børn, og organisationens generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm er rystet over tallene, og siger, det er »skammeligt«, at vores politikere har ladet det komme så vidt.

- 64.500 børn lyder jo uhåndgribeligt, når det er tal i en statistik, men det her er altså børn. Børn med navne, børn med følelser og børn med drømme, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener ikke, at kontanthjælpsloftet har kastet flere familier og børn ud i fattigdom.

- Noget af det vigtigste for denne regering har været at hjælpe flere fra forsørgelse og i job. Derfor har vi sikret, at det bedre kan betale sig at arbejde, for det bedste vi kan gøre for børnene er jo, at forældrene får et job. Så er man i min optik ikke fattig, alene fordi man har relativt mindre end andre i en periode af sit liv, skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Politiken.


Nyhedsoverblik