Forstå Kundby-sagen på to minutter

En 16-årig pige er sigtet for at planlægge terrorangreb mod to skoler i Danmark. Få overblikket i sagen lige her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 13. januar 2016 klokken 12.22 blev en dengang 15-årig pige fra den lille nordvestsjællandske by Kundby anholdt af betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiet fandt under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i landsbyen tæt ved Holbæk. Sprængstof som ifølge anklageren skulle være brugt af pigen, der angiveligt skulle være konverteret til islam, til at bombe to skole.

Her er et overblik over, hvad der op og ned i den mørklagte sag:

  • 17. februar 2017:

Anklageskriftet bliver offentliggjort, hvor det fremgår, at Kundby-pigen, udover at være tiltalt for forsøg på terror, også er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter ved at stikke en medarbejder på en lukket institution med et glasskår fra et knust spejl.

  • 14. februar 2017:

Radio24syv erfarer, at den 16-årige pige under varetægtsfængslingen på en lukket institution i løbet af sommeren 2016 stak en medarbejder på en lukket institution med et glasskår fra et knust spejl.

Overfaldet sendte ifølge Radio24syv medarbejderen på skadestuen, og episoden vil også indgå i straffesagen.

  • 10. februar 2017:

 Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

  • 8. marts 2016:

Både den 16-årige pige og den 24-årige mand bliver ved Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

  • 9. februar 2016:

Begge får forlænget deres varetægtsfængsling, hvilket gentages løbende de næste knap 13 måneder.

  • 15. januar 2016:

Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der - ligesom pigens - foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til 26. januar 2016 og varetægtsfængsles til 9. februar 2016.

  • 14. januar 2016:

Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Det kommer siden hen frem, at hun sigtes for besiddelse af sprængstoffer og for at planlægge angreb mod to skoler.

Pigen bliver isolationsfængslet til 26. januar 2016 og varetægtsfængslet til 9. februar 2016.

Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet. Ifølge DR er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  • 13. januar 2016:

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

 Kilde: Ritzau


Nyhedsoverblik