Højesteret åbner dør på klem for mere samfundstjeneste

Det får måske betydning for fremtidige sager, at to brandstiftere fra Vestsjælland har fået 200 timers samfundstjeneste frem for fængsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både forsvarsadvokat og anklager tror, at en dom i Højesteret om samfundstjeneste kan få betydning for udfaldet af fremtidige straffesager.

Mandag stadfæstede Højesteret en dom fra Østre Landsret om, at to brandstiftere fra Vestsjælland skal straffes med 200 timers samfundstjeneste i stedet for et års fængsel, som Retten i Holbæk ellers gav.

Det sker i kølvandet på, at Folketinget i 2015 vedtog en lovændring, der skal sikre, at flere kriminelle får samfundstjeneste. Derfor kan sagen medvirke til, at flere former for forbrydelse kan straffes betinget med samfundstjeneste.

Det mener Birgit Foltmar Gammelgaard, der er Rigsadvokatens anklager i sagen.

- Højesteret har taget stilling til et væsentligt spørgsmål om, hvordan man skal forstå lovændringen i straffeloven fra sidste år.

- Retten har afgjort, at den nye lovændring ikke er udtømmende, og at brandstiftelser dermed skal afgøres ud fra den konkrete sag, siger hun.

Ifølge den nye lovgivning skal samfundstjeneste i højere grad bruges som alternativ til fængsel for førstegangskriminelle, der ikke har relation til organiseret kriminalitet.

Dog nævner loven, at grov vold, røveri, voldtægt og grovere narko- og våbenforbrydelser fortsat skal straffes med ubetinget fængsel.

I sagen, hvor to mænd har påsat en brand i en lejlighed i Høng, har Højesteret vurderet, at opremsningen ikke er fuldkommen.

Derfor er Kaj Høj, forsvarsadvokat for den ene gerningsmand, også af den overbevisning, at dommen kan påvirke fremtidens retspraksis.

- Jeg tror, at Højesterets afgørelse vil få betydning fremover. Dommen udsætter en retning for, på hvilke områder man kan benytte de nye regler for samfundstjeneste, siger han og understreger, at han mener, det er den helt rigtige konklusion.

- Det er bestemt en afgørelse, jeg er tilfreds med. Mit synspunkt har hele tiden været, at man ikke skal se på, om det er den ene eller den anden forbrydelse, men på grovheden af forbrydelsen og på de personlige forhold, siger forsvarsadvokaten.

/ritzau/


Nyhedsoverblik