Hjælpeorganisationer langer ud efter kommunal genbrugssucces

Det er en uacceptabel og unfair konkurrence, når eksempelvis Næstved Kommune sælger genbrugsguld med stor succes, mener de frivillige hjælpeorganisationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere kommuner har eller er på vej med kommunale genbrugsbutikker, så kommunerne kan øge genbruget. Men frivillige hjælpeorganisationer som Kirkens Korshær og Røde Kors mener, at kommunerne tager brødet ud af munden på dem.

Hjælpeorganisationerne får nemlig en stor del af deres indtægter til velgørende arbejde fra salg i genbrugsbutikkerne.

Det skriver Avisen.dk

I Næstved sælger kommunen hos AffaldPlus allerede borgernes affald i kommunale genbrugsbutikker. Gamle møbler, tøj og lamper, som vi har smidt i containeren på genbrugspladsen, havner simpelt hen på hylderne i en genbrugsbutik fremfor i forbrændingsanlægget.

Hos Kirkens Korshær, der driver 248 genbrugsbutikker, mener udviklingschef Jesper Rønn-Simonsen, at det er helt unødvendigt, at kommunerne går de private hjælpeorganisationer i bedene og driver genbrugsbutikker.

- Jeg forstår godt, at kommunerne vil øge genbruget af hensyn til miljøet. Men vi synes, at det er pudsigt, at en kommunal aktør lige pludselig skal ind på markedet og konkurrere med os, siger han til Avisen.dk.

Kirkens Korshær mener, at det optimale ville være, at kommunens ansatte afleverede nogle af de ting, som borgerne smider ud på genbrugsstationerne til hjælpeorganisationerne.

- Så kan vi sælge varerne videre og øge overskuddet til gavn for de udsatte borgere, siger han.

Vil have donationer fra kommunerne
I Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ISOBRO, er generalsekretær Robert Hinnerskov også bekymret for de kommunale affaldsselskabers indtog på genbrugsmarkedet.

- Salg i genbrugsbutikker er en stor indtægtskilde for mange organisationer. Nu oplever de, at kommunerne sælger genbrugsvarer for næsen af dem, i stedet for at kommunen kunne vælge at donere genbrugsvarerne til butikkerne. Vi oplever, at det er en unfair og uacceptabel konkurrence, og kan heller ikke se, at det er kommunernes opgave at drive forretning og tjene penge, fastslår han.

I et brev, som ISOBRO har sendt til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) advarer foreningen direkte om konsekvenserne.

- Det er paradoksalt, at stat og kommuner forventer, at indsamlingsorganisationer i stigende grad løfter opgaver blandt ældre, flygtninge, hjemløse, misbrugere og socialt udsatte borgere, samtidig med at kommunalt ejede affaldsselskaber presser de samme organisationer økonomisk ved at opsige samarbejdsaftaler på en række genbrugspladser og påføre organisationernes genbrugsbutikker direkte konkurrence, hedder det i brevet.

Blander minister ind i sagen
ISOBRO har nu anmodet om et møde med Troels Lund Poulsen, fordi organisationerne føler sig udsat for konkurrenceforvridning. Og samtidig har DI på vegne af organisationerne bedt statsforvaltningen om at teste lovligheden af kommunernes genbrugsbutikker.

- Vi ser frem til statsforvaltningens afgørelse, som forhåbentligt kommer i løbet af efteråret. Vi trænger i den grad til at få klarhed over om kommunerne overhovedet må drive de her genbrugsbutikker, noterer Robert Hinnerskov.

I Dansk Affaldsforening, der repræsenterer kommunale affaldsselskaber, tager direktør Jacob Hartvig Simonsen kritikken med sindsro. Han understreger, at kommunerne ikke har til hensigt at bekrige hjælpeorganisationerne men tværtimod at understøtte deres salg.

- Vi er sat i verden for at fremme genbrug. Og vi oplever, at de kommunale forretninger er med til at booste omsætningen i genbrugsbutikkerne. Vi tror på, at genbrugskagen bliver større, og at der er plads til alle, siger han.

Jacob Hartvig Simonsen fremhæver, at det er borgernes valg, hvad de smider ud på genbrugspladsen, og hvad de afleverer i hjælpeorganisationernes genbrugsbutikker.

- Nogle gange nede på genbrugsstationen kan der ligge legetøj i uåbnede æsker. I stedet for at sende det legetøj ind i kværnen til forbrændingsanlægget, kunne det da være, at en anden kunne få glæde af det. Og borgeren har jo valgt ikke at køre legetøjsæsken til Kirkens Korshær eller en anden hjælpeorganisation, men ned til os på genbrugspladsen. Vi redder ressourcen på målstregen og forsøger at få den sat i cirkulation igen, siger han.

Affaldsforeningens direktør understreger, at de kommunale affaldsselskaber ikke har nogen ambitioner om at presse de klassiske hjælpeorganisationer, men alene vil øge omfanget af genbrug af hensyn til miljøet.

 


Nyhedsoverblik