Retsordfører om kritik af bandepakke: Grundloven spænder ben for stramninger

Bandepakken møder kritik for ikke at være effektiv nok, men ifølge retsordfører Nasar Khader står grundloven i vejen for yderligere stramninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har set på, om vi kunne sætte en stopper for, at rockerne og banderne slår sig ned og etablerer klubhuse eller rockerborge, men det kan vi ikke på grund af grundloven.

Sådan lyder reaktionen fra retsordføreren for Det Konservative Folkeparti, Nasar Khader, oven på en kritik af bandepakken.

Bandepakke III, der blev indført i juli 2017, skulle gøre det nemmere for kommunerne at gøre rockere og bander hjemløse.

Men bandepakken møder kritik af blandt andre Guldborgsunds borgmester John Brædder (G), der mener, pakken ikke er effektiv nok.

- Jeg synes, bandepakken, i den form den har nu, ikke gavner noget som helst, fordi den ikke virker forebyggende, det er først, når der er skudt ind gennem døre og vinduer, at kommune og politi kan tage den i brug, siger han til TV ØST.

satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Borgmestre kritiserer bandepakke: Får ikke rockere til at forsvinde
satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Borgmestre kritiserer bandepakke: Får ikke rockere til at forsvinde

Her til og ikke længere

Det Konservative Folkepartis retsordfører Nasar Khader erkender, at det er sent at sætte ind, når rockerne eller banderne har etableret sig og skabt utryghed i området.

- Det bedste ville være at forhindre dem at købe eller leje huse, men det forhindrer Grundloven os i. Så forsamlingsforbuddet er det længste, vi kan gå uden at bryde Grundloven, siger Nasar Khader, der dog mener, at bandepakken er et godt og effektivt værktøj for politiet til at bekæmpe rocker- og bandekriminalitet.

- Bandepakken virker, der er mange af bandemedlemmerne, der nu er bag lås og slå, og derfor kan borgerne føle sig mere trygge, fastslår han.

Forebyggende initiativer

Selv om det først er muligt at lave et forsamlingsforbud, når rockerne og banderne har slået sig ned, så understreger Nasar Khader, at der er andre tiltag, der skal virke forebyggende.

- Vi har lige vedtaget en ungdomskriminalitetspakke, som har til formål at sørge for, at de unge ikke bliver tiltrukket eller hvervet til banderne. Så pakken omfatter en hel del forebyggelse, og man skal se initiativerne i forhold til bander som en samlet pakke, hvor bandepakken er meget målrettet her og nu, så er ungdomskriminalitetspakken mere forebyggende, fastslår han.

Siden Bandepakke III blev indført er forsamlingsforbuddet blevet taget i brug syv gange. Her i vores region har det været i brug i Lårup ved Sorø, hvor rockergruppen Gremium, slog sig ned, i Idestrup og Egebjerg på Falster, hvor Satudarah slog sig ned, i Maribo på Lolland og senest i Holbæk.

Ransagning Holbæk
Læs også
Holbæk vil tvinge rockere ud af byen efter voldsomme uroligheder
Ransagning Holbæk
Læs også
Holbæk vil tvinge rockere ud af byen efter voldsomme uroligheder

Der er stor forskel på, hvor effektivt forbuddet har virket. I Lårup og i Maribo er rockerne ikke vendt tilbage, mens rockerne i Idestrup flyttede til Egebjerg i stedet, hvor de fortsat holder til.

Brug for skrappere midler

Hvis det står til borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G), burde der tages skrappere midler i brug, for at holde bander og rockere væk.

Han foreslår, at en kommune bør have mulighed for at afvise en forening eller en klub, inden de etablerer et klubhus.

- Så ville 99 procent af alle jo få lov til det, men der vil så være nogle enkelte, som blandt andet de her rockerbander, som af den årsag ikke kan få lov til det, og dermed bruger vi planloven og ikke bandepakken til at forebygge den kriminalitet, som det her medfører, siger John Brædder.

Men den idé møder ikke opbakning fra retsordfører Nasar Khader:

- Problemet er jo, at de bruger nogle stråmænd, og så er det næsten umuligt for kommunen at opdage det, før de har etableret sig, siger han og peger samtidig på, at det også kunne risikere og ramme nogle klubber, der ikke har relation til rocker- eller bandemiljøet:

 - Der er også motorcyklister, der bare gerne vil samles omkring deres motorcykler og ikke har noget med bander at gøre, og de skal også have mulighed for at samles omkring deres hobby.


Nyhedsoverblik