Graffiti ældre end pyramiderne fundet i Rødbyhavn

En udgravning i forbindelse med Femern-byggeriet har afsløret en fyrsvamp med indridset graffiti fra stenalderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Enestående.

Sådan betegner Museum Lolland-Falster et fund af en 6.000 år fyrsvamp, der er blevet fundet i forbindelse med udgravningerne til Femern-forbindelsen i Rødbyhavn.

Det helt særlige ved denne fyrsvamp er, at der er indridset et mønster i den, hvilket kun er set én gang før i verden.

Svampen er så gammel, at den er ældre end den ældste pyramide. Forskerne har dog ikke noget bud på, hvad grafitten på svampen betyder.

- Hvorfor man så har valgt at lave indridsede mønstre i en af svampene må stå hen i det uvisse, og mønstret, der blot består af nogle krydsende linjer, er ikke til megen hjælp, når fundet skal tolkes, siger Søren Anker Sørensen, arkæolog ved Museum Lolland-Falster, i en pressemeddelelse.

Gennemboret af spyd

Svampen var efter at være blevet udsmykket også blevet gennemboret af et træspyd, hvorfra der stadig sad et lille stykke i svampen, da den blev udgravet. Resten af spyddet lå omkring svampen og havde været stukket ned i fjordbunden.

Den dekorerede fyrsvamp er langt fra den eneste fyrsvamp, der er fundet i forbindelse med udgravningerne ved Rødbyhavn. Samlet set er der fundet omkring 30 fyrsvampe på stedet – men kun en af dem har et indridset mønster.

Svampen er fundet i et område, hvor der er fundet mange ofrede genstande i form af lerkar og redskaber af flint, ben og tak, så det er i denne sammenhæng, man skal tolke de fundne fyrsvampe. Man formoder da også, at både svamp og spyd er blevet ofret.

Lighter med hilsen til Gud

Fyrsvampe var i gamle dage rigtig gode til at lave ild. Man brugte dem sammen med et stykke flint og noget svovlkis, så kunne man lave gløder, som let fik fat i svampen. På den måde havde man et simpelt fyrtøj, og for mennesket har det altid været vigtigt at kunne skabe ild, når der var brug for det. 

Det er et stykke tid siden, at fyrsvampen blev fundet.

Det er dog først for nylig, at arkæologerne afslørede, at der er noget særligt ved fundet.

Man har kun én gang tidligere fundet en lignende svamp med indridset mønster. Den er fundet i forbindelse med udgravningen af en ca. 6.500 år gammel Ertebølleboplads ved Neustadt i Nordtyskland.


Nyhedsoverblik