Gigantisk dinosaurmodel skal udstilles i Knuthenborg

En model af den største dinosaur, som nogensinde er fundet, skal nu udstilles på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er 47 meter lang, og havde lårbensknogler længere end en voksen mand. Nu skal en model af den enorme patagotitan mayorum udstilles i Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Det oplyser parken i en pressemeddelelse.

Det er ti år siden, at man fandt resterne af den enorme dinosaur i Argentina – og Knuthenborg har nu indkøbt en naturtro model af dinosauren til parkens dinosaurpark, der åbnede i sommer.

Den enorme model er produceret i Kina, og er på vel til parken i seks store containere.

- Fundet af patagotitan mayorum satte en ny rekordholder på verdenskortet. Patagotitan mayorum blev nemlig 37-40 meter lang mod Argentinosaurus’ 35 meter. Det udregnede man på baggrund af fundet af den gigantiske lårbensknogle, siger palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe, Jesper Milàn.

Illustration over størrelsesforhold på den enorme dinosaur.

Større end fundet

Direktøren i Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth, glæder sig til at modtage og udstille verdens største dinosaur. Modellen er faktisk større end de officielle mål på fortidsdyret – og det er med god grund, forklarer han.

- De officielle mål af dinosauren er baseret på et ungt individ. Men man ved, at reptiler principielt aldrig stopper med at vokse og kun bliver større og større, jo ældre de bliver. Så det er slet ikke usandsynligt med et voksent eksemplar af Patagotitan mayorum på 47 meter, forklarer Christoffer Knuth.

Den 47 meter lange og livagtige dinosaur skal indsættes i den 30.000 m2 store udstilling Dinosaurskoven, som åbnede i 2018 og havde 325.000 besøgende. Udstillingen fokuserer på dinosaurernes knap 200 millioner års historie, dinosaurudgravninger i dag og nulevende dinosaurer. Knuth glæder sig særligt over, at parkens langhals er 7 meter større end en anden Patagotitan mayorum, der står udstillet i Argentina.

- Det er da klart, at det er sjovt at have den største. Den får jo også t-rex til at ligne en lille spirrevip, siger han. Udstillingen bliver næste år også udvidet med en flok pteranodoner, der er en flyveøgle med et vingespænd på 6 meter. De vil svæve rundt flere meter over publikum.

Patagotitan mayorum, sat i forhold til mange andre ting, som vi kender.
Patagotitan mayorum, sat i forhold til mange andre ting, som vi kender. Foto: Knuthenborg Safaripark

Et våbenkapløb om at blive størst

Størrelse var en vigtig faktor i våbenkapløbet for fortidens dyr. Ved at være størst var man ikke et attraktivt bytte for store rovdinosaurer. Langhalsen var derfor en regulær ædemaskine med evigt vokseværk.

- Man kan nærmest sammenligne Patagotitan mayorum med en gigantisk støvsuger. Den har ikke kunnet strække halsen så meget op ad, men den har kunnet svinge halsen i en halvcirkel, så de kunne gå et par skridt frem og så afsøge en kæmpe radius for føde. Størrelsen gjorde den for stor til at være bytte, forklarer Jesper Milàn, palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe.


Nyhedsoverblik