Fyret lejrchef: Det var voldsomt, men nødvendigt

Han har været tavs en uge, men nu står den fritstillede chef for teltlejren i Næstved frem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den tidligere lejrchef i Asylcenter Næstved har den seneste uge ikke kommenteret de oplysninger, der har været fremme om forholdene i teltlejren.

Men nu står han frem med sin version af sagen.

Dagbladet Information bragte sidste lørdag en artikel med en video, der viser tre mænd, der lægger en asylansøger i benlås og holder hans hoved ned mod jorden.

Det værste er, når familie og venner spørger, hvordan jeg har det, for så krakelerer billedet, siger Kent Nielsen

En af de tre mænd er Kent Nielsen. På det tidspunkt var han lejrchef i teltlejren. I dag har han ikke længere et arbejde og kan se tilbage på syv dage, hvor forskellige medier har fortalt et utal af historier om ham og den måde, han styrede lejren på

- Den sidst uge har været et surrealistisk mareridt, og det har været forfærdeligt. Det værste er, når familie og venner spørger, hvordan jeg har det, for så krakelerer billedet, siger Kent Nielsen.

Du kan høre mere om, hvordan Kent Nielsen har oplevet den seneste uge her:

 

 

Det var nødværge

De tre medarbejderes brug af magt over for asylansøgeren er blevet kritiseret i skarpe vendinger for at være voldsom og unødvendig. Blandt andet sagde Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International således til TV ØST lørdag den 14. maj:

- Når jeg ser videoen, så ser jeg nogle metoder, som virker bølleagtige. Jeg kan ikke vide, hvad der er gået forud, men ikke engang politiet må lægge folk i benlås og sætte sig på ryggen af folk. Det er direkte farligt, for personen kan ikke trække vejret, sagde juridisk konsulent i Amnesty International, Claus Juul

I videoen kan man ikke se, hvad der går forud for episoden, men Kent Nielsen fortæller, at den asylansøger, der bliver lagt ned på jorden, tidligere har optrådt truende overfor både personale og andre asylansøgere.

Han kommer farende hen imod mig og råber, at han vil slå mig ihjel, siger Kent Nielsen

Ifølge Kent Nielsen har han desuden flere gange truet med at slå lejrchefen ihjel. Umiddelbart før videoen er optaget, tog begivenhederne også en dramatisk drejning.

- Han kommer farende hen imod mig og råber, at han vil slå mig ihjel og stikke mig, og så begynder der lynhurtigt at samle sig rigtig mange mennesker. Der er nogle, der råber til ham på engelsk "go back to your own country". Jeg prøver at tale ham ned og stiller mig med ryggen mod glasset (et vindue red.), og så slår han ud efter mig, og så går det stærkt, siger Kent Nielsen.

Han forstår godt, at scenerne i videoen kan virke voldsomme, men han mener, at det var nødvendigt at anvende magt mod asylansøgeren.

- Det var en så speciel og voldsom situation, at vi blev nødt til det. Det var direkte nødværge, og så ved jeg godt, at man beskriver det som magtanvendelse, men nej, det her var nødværge. Vi var tre om at få ham til at falde til ro, og det gik stærkt, men ingen kom til skade. Og ja, det ser meget voldsomt ud, og det er ikke noget, man er vant til indenfor området med asylcentre, men vi havde ikke set det komme overhovedet, siger Kent Nielsen.

Du kan høre Kent Nielsen fortælle hele sin version af episoden her:

 

 

Dømt for vold

Da videoen blev offentliggjort, kom det samtidig frem, at Kent Nielsen tidligere er dømt for vold mod to unge drenge på et opholdssted, hvor han var ansat.

Flere har stillet spørgsmålstegn ved, om en mand med en tidligere dom for magtanvendelse, skulle have været ansat i lejren.

 Jeg har fået én over næsen, men jeg har taget det til efterretning, siger Kent Nielsen

- Der er jo også nogle, der mener, at hvis man er blevet taget for at køre for stærkt, så skal man aldrig have lov til at køre bil igen. Men jeg har overtrådt nogle bestemmelser, og jeg har fået én over næsen, men jeg har taget det til efterretning og rettet ind efter det. Det er helt klart noget, der har påvirket mig pædagogiske arbejde, siger Kent Nielsen.

Hør flere af Kents Nielsen tanker om samme emne her:

 

 

Følte sig truet

Asylansøgerne i lejren er lige nu delt i to lejre. En gruppe på 160 personer har skrevet under på, at de gerne vil have Kent Nielsen tilbage som lejrchef. Se indslaget HER.

Andre har en helt anden holdning til den fristillede lejrchef.

- Da vi kom til Danmark, fik vi at vide, at vi var i sikkerhed, men da vi kom her til lejren, var det desværre lige modsat. Lejrchefen var lige som en mafiaboss, sagde Burhan Fagheri i et indslag på TV ØST mandag den 16. maj.

Flere asylansøgere har også tidligere fortalt, at de følte sig truet af Kent Nielsen. Blandt andet har flere fortalt, at de blev truet med at blive sendt tilbage til Sandholm Lejren.

Da vi kom til Danmark, fik vi at vide, at vi var i sikkerhed, men da vi kom her til lejren, var det desværre lige modsat. Lejrchefen var lige som en mafiaboss, sagde Burhan Fagher

- Jeg rystede af skræk, hver gang jeg hørte hans stemme. Hver gang frygtede jeg, at der var ballade under opsejling, sagde Parisa Mousavi fra Iran den 15. maj.

Lejrchefen selv er uenig i, at han skulle have truet asylansøgerne.

- Som leder for et asylcenter med 400 mennesker, som også er et gennemgangscenter, er det svært at opbygge en kultur. Du skal hele tiden have nogle faste rammer. Vi bliver nødt til at opdrage de her mennesker og hjælpe dem med at blive integrerede i det danske samfund, for de bor i det danske samfund nu, siger han.

Her kan du høre, hvordan Kent Nielsen forholder sig til, at asylansøgerne har følt sig truede under hans ledelse.

 

 


Nyhedsoverblik