Frikendt 17-årig pige bortvist fra gymnasium: - Man er naturligvis nødt til at gribe ind

Formanden for Danske Gymnasier forklarer, at man godt kan have overtrådt skolens regler, uden at have begået noget kriminelt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 17-årig pige fra Slagelse Gymnasium blev tilbage i september anholdt, efter hun på det sociale medie, Instagram, havde skrevet, at hun blev den næste skoleskyder.

Det betød, at pigen blev bortvist fra Slagelse Gymnasium.

Onsdag blev den 17-årige pige frikendt i Retten i Næstved, da domsmændene ikke mente, det var pigens mening, at det skulle opfattes som en trussel.

Men selvom pigen er frikendt, står bortvisningen stadig ved magt. Og det er ikke så underligt, lyder det fra Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier.

- Det er to fuldstændig forskellige systemer, vi taler om her, siger hun.

quote Det svarer jo lidt til at stå og joke med en bombe, når man bliver tjekket i <em>security</em> i lufthavnen

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier.

- Rektor på et gymnasium skal forholde sig til, om en elev overtræder skolen studie- og ordensregler, og retssystemet tager sig af, om man har begået noget kriminelt. Det er ikke nødvendigvis det samme. Man kan godt have overtrådt skolens studie- og ordensregler, uden man har begået noget decideret kriminelt.

Svarer til at joke med en bombe i lufthavnen

Men er reglerne på gymnasierne så for rigide, siden en pige bliver pure frikendt, fordi hun har lavet en joke, og stadig ikke kan fortsætte i skolen?

- Det synes jeg ikke, man kan sige, lyder det fra Birgitte Vedersø.

- Jeg synes, man er nødt til at tage alvorligt, at man som rektor har ansvaret for hele skolen. Og hvis der er elever, der overtræder de regler, der gælder – for eksempel ved at true eller true med vold og skyderier – så er det en rigtig alvorlig sag. Man kan jo spørge sig selv, hvad ville der være sket, hvis en rektor ikke havde reageret, og der havde været tale om et skoleskyderi. Man er naturligvis nødt til at gribe ind i sådan en situation. Det svarer jo lidt til at stå og joke med en bombe, når man bliver tjekket i security i lufthavnen. Det ved alle godt, at det skal man lade være med. Det her er nøjagtigt det samme. Så kan det godt være, at unge mennesker har en form for humor her, som voksne ikke forstår. Men det er de så nødt til at rette ind efter, for vi er nødt til at reagere i en situation som den her.

Den unge skal have en ny mulighed

Hvad gør man så for at hjælpe en elev videre, som man bortviser fra gymnasiet?

- Det er ikke sådan, at en elev, der har fået sådan en sanktion, ikke kan tage en studentereksamen, siger Birgitte Vedersø.

Skoleskyderi Slagelse Gymnasium
Læs også
17-årig pige frikendt i retten for trussel om skoleskyderi – men stadig bortvist fra gymnasium
Skoleskyderi Slagelse Gymnasium
Læs også
17-årig pige frikendt i retten for trussel om skoleskyderi – men stadig bortvist fra gymnasium

- Det er en helt almindelig praksis blandt rektorer på gymnasier, at hvis man er nødt til at bruge den her sanktion og udmelde en elev, så kontakter man et nabogymnasium for at høre, om de ville tage vedkommende ind. Og på den måde hjælper vi hinanden, for den unge skal selvfølgelig have mulighed for at færdiggøre sin uddannelse.

Se eller gense indslaget: Onsdag blev en 17-årig elev frifundet for at have fremsat trusler mod Slagelse Gymnasium. Hun er bortvist og må ikke komme tilbage til gymnasiet, og det gav i dag debat.

Nyhedsoverblik