Forslag: SOSU'er skal lettere kunne indlægge psykisk syge

Ansatte på landets socialpsykiatriske bosteder skal have større indflydelse på, om en beboer skal indlægges, mener Socialdemokraterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag fremlægger Socialdemokraterne en række forslag til at forbedre forholdene i psykiatrien.

-Hvis de ansatte på bosteder opfanger faresignaler hos en beboer og gerne vil have ham indlagt, så kan en vagtlæge i dag kigge forbi og på et kvarter konkludere, at beboeren ikke er syg nok. Det vil vi gerne lave om, siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Fagbladet FOA og tilføjer:

-Personalet har arbejdet med beboerne i mange år og kender nøjagtigt signalerne, der går forud for, at en beboer bliver voldelig. Jeg mener, at der med de nuværende regler ligger en underkendelse af den faglighed, kendskab og viden, man har opbygget på bostederne.

Vil reducere genindlæggelser

Socialdemokraterne vil samtidig hjælpe de mange psykisk syge svingdørspatienter, som sendes frem og tilbage mellem kommune og psykiatrien i regionerne.

- Vi kan se på tallene, at omkring to procent af beboerne bliver indlagt mere end 10 gange om året. Syv procent er indlagt tre til ni gange om året. Det vidner jo om, at de er for syge, når de bliver udskrevet, siger socialordføreren.

Læs også: Knivtrussel og tæsk på Saxenhøj efter drab

For at reducere genindlæggelserne mener hun, at der er behov for en ny type melleminstitution. Regeringen spillede i sidste uge også ud med et forslag om en ny type institutioner.

- Melleminstitutionsformen skal være det sted, hvor psykiateren kan henvise til, hvis de ikke har flere sengepladser, men patienten ikke er rask nok til at blive udskrevet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Der mangler sengepladser

Fagbladet FOA har fremlagt forslagene for Mia Kristina Hansen, som i forbindelse med en strejke efter drabet på en ansat på Lindegården i Roskilde Kommune fungerede som talskvinde på bostedet.

Læs også: Forstander på Saxenhøj: Millionbeløb vil øge sikkerheden​

- Umiddelbart er jeg glad for at høre, at de vil gøre det lettere at få folk indlagt. Men det løser ikke det overordnede strukturelle problem med, at der er for få sengepladser. Hvis der ikke er plads i psykiatrien, så kan folk ikke blive indlagt, siger Mia Kristina Hansen til fagbladet.

Læs også: Nye behandlingstilbud vækker glæde på Saxenhøj

De manglende sengepladser, der er skåret væk fra psykiatrien de seneste år, udgør ifølge hende en central brik, hvis man skal nedbringe volden på bostederne og det stigende antal genindlæggelser i psykiatrien.


Nyhedsoverblik