LEV: Jonas burde være på en sikret afdeling

Forening for udviklingshæmmende, LEV, mener ikke, at sagen om Jonas Jørgensen hænger sammen. Han burde være på en sikret afdeling med den rette hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faren til den mentalt retarderede Jonas Jørgensen, der tirsdag var involveret i en biljagt i Holbæk, får nu opbakning.

Landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, synes nemlig ikke, at det virker som om, 17- årige Jonas Jørgensen har fået den rette behandling.  

Læs mere: Børn bag dramatisk biljagt ved Holbæk

- Der er noget, som ikke hænger sammen. Han er meget kompliceret. Hvor har behandlingen været i forhold til, at han har en IQ på 46 og er retarderet? Hvad har han fået af tilbud, som imødekommer de problemstillinger han har, og har han været omgivet af folk, som forstår hans problemer, når nu han ikke er normal?

Det er blot nogle af de spørgsmål, formanden for LEV, Sytter Kristensen, stiller, efter hun har hørt om sagen.

Kræver faste rammer

Jonas Jørgensen har været anbragt på bostedet Uranus i Tappernøje af Faxe Kommune siden 2015. Her er han flere gange stukket af og har begået kriminalitet.

I oktober 2015 fik Jonas Jørgensen en betinget dom for brugstyveri i Jylland, men så sent som i tirsdags stjal hanigen  en bil . Derfor ønsker Jonas Jørgensens far, Thomas Jørgensen, flere faste rammer for sin søn. 

Og Sytter Kristensen bakker ham op.

- Han har brug for, der er nogle voksne omkring ham, som kender til, hvordan man indlæringsmæssigt skal gribe udviklingshæmmede an. Hvis man er mentalt retarderet af middelsvær grad som Jonas, så er der mange ting, man ikke vil kunne forstå og modtage, siger hun.

Ansvaret kan placeres flere steder

En af Jonas Jørgensens store udfordringer er ifølge Sytter Kristensen, at Jonas Jørgensen både er mentalt retarderet, men samtidig også lider af andre ting som fx epilepsi og adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser.

- Han har en adfærd, som gør, han ikke rigtig kan være nogen steder. Den adfærd kan være udviklet mange steder. Det kan skyldes forældrene og deres skilsmisse, men systemet har også et ansvar, siger hun.

Læs mere: Far til søn i biljagt: Vi får ingen hjælp

Sikret intuition

Jonas Jørgensens far har tidligere søgt om at få sin søn på en sikret institution, men det har kommunen afvist. Det forstår Sytter Kristensen ikke.

- Jeg forstår ikke, man ikke kan se, han er behandlingskrævende. En ung mand der hele tiden stikker af, er et tegn på, han mangler noget andet. Måske ved han ikke selv, hvad det er. Måske vil han ikke selv på en sikret afdeling, men det vil være med til, at han får ro og den stabilitet til at finde ud af, hvad man skal tage fat i for at få ham på rette sport, siger hun.

Sytte Kristensen erkender, at anbringelse på en sikret institution er en stor indgriben men ikke desto mindre vigtig en. 

- Det er hårdt for ham, men det er også en sikring af ham og andre, siger Sytte Kristensen.

Vi har tidligere talt med Faxe Kommune, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen, da det er en konkret personsag.

Læs mere: Faxe Kommune vill nu behandle 17-årigs sag igen


Nyhedsoverblik