Fødevarekontrollens Rejsehold: Her begynder slikprisen at blive mistænkelig

​Fødevarekontrollens Rejsehold ved udmærket, hvornår sager som den fra Slagelse begynder at blive mistænkelig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevarekontrollens Rejsehold ved, hvornår sager som den fra Slagelse begynder at blive mistænkelig.

Selvom antallet sager som den fra Slagelse, hvor en 45-årig slikimportør blev idømt fem års fængsel og en bøde på 25 millioner kroner for momssvindel i millionklasen, er faldende, så er der stadig for mange af denne type sager.   

Det fortæller Michael Rosenmark, leder af Fødevarekontrollens Rejsehold, til TV ØST. Her kan du læse interviewet med ham fra aftenens udsendelse.

quote Hvis en slikbutik i en længere periode sælger slik til en pris på under 7,95 kroner pr. 100 gram, så tjener de i hvert fald ikke penge på det. Og hvis den eneste de sælger er slik, så er det lidt mistænkeligt

Michael Rosenmark, leder af Fødevarekontrollens Rejsehold

Nu er der faldet dom i en sag, der drejer sig om 100 tons slik. Men hvordan er udviklingen af denne type sager?

- Vi har set de sidste tre år, hvor vi sammen med SKAT har lavet flere 100 kontroller, en svag tendens til, at antallet af sanktioner falder, svarer Michael Rosenmark, leder af Fødevarekontrollens Rejsehold.

Stadig for mange sager

Hvorfor kommer der færre sager?  

- Det er stadigvæk for meget, at der er noget galt i halvdelen af de kontroller, som vi laver. Det er alt for meget. Men vi håber, at det øget fokus og de mange aktioner, vi har laver sammen med SKAT, har gjort, at nogen har valgt at rette op, siger han.

Hvad er det, der gør, at man laver denne type svindel?

- Deres motivation til at overtræde vores lovgivning ligger jo i skatterne og afgifterne. Det vil sige i deres forsøg på at snyde SKAT med afgifter, så gemmer de sig, og de har ikke fakturere, hvilket er en overtrædelse af fødevarelovgivningen. Hvis fødevarer skal kunne trækkes tilbage, så er det vigtigt, at virksomheder kan dokumentere, hvor de har dem fra, forklarer han.

Anker dommen til landsretten

Set ud fra forbrugernes synspunkt. Kan et tilbud på 100 gram slik være så billigt, at vi som forbrugere skal have mistanke om, at fredagsslikket bliver solgt lige en kende for billigt?

- At det er billigt er nødvendigvis ikke udtryk for, at det er ulovligt. En stor supermarkedskæde kan godt vælge at lokke folk ind med en godt tilbud om fredagen, hvor de i virkeligheden slet ikke tjener nogen penge. Men hvis en slikbutik i en længere periode sælger slik til en pris på under 7,95 kroner pr. 100 gram, så tjener de i hvert fald ikke penge på det. Og hvis den eneste de sælger er slik, så er det lidt mistænkeligt, siger han.

Den 45-årige mand fra Slagelse valgte kort efter domsafsigelsen ved Retten i Næstved at anke dommen til landsretten. 


Nyhedsoverblik