FOA efter Pleje Plus-sag: Drop fokus på den laveste pris

Der skal være mere fokus på kvalitet, når kommunerne skal vælge udbydere af hjemmepleje. Det udtaler FOA i kølvandet på Pleje Plus-sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I tre måneder kom skleroseramte Jette Langhoff fra Nakskov ikke i bad, selvom hun egentlig er visiteret til hjemmepleje seks gange i døgnet.

Tidligere var der ellers ingen problemer med den personlige pleje, men det ændrede sig, da firmaet Pleje Plus vandt et udbud i Lolland Kommune i juni 2016 og overtog plejen fra den daværende udbyder, Lev-Vel.

quote Desværre ser vi ofte, at kommunerne vælger den billigste leverandør, når de udbyder deres ældrepleje til private

Dennis Kristensen, FOA

Og Jette Langhoff er bare én af flere patienter, der søndag stod frem på TV 2 og TV ØST, efter en aktindsigt viste, at Lolland Kommune har modtaget 266 henvendelser fra borgere, siden Pleje Plus overtog dele af plejen i kommunen. Cirka 250 af henvendelserne kan karakteriseres som klager.

Det er utilfredshed med alt fra manglende rengøring og bad til udeblivende personale, viser aktindsigten, som TV 2 har fået.

Læs også
Kritik mod PlejePlus: Fik intet bad i tre måneder
Læs også
Kritik mod PlejePlus: Fik intet bad i tre måneder

Vælger oftest den billigste løsning

Og sagerne får nu FOA’s formand, Dennis Kristensen, til at opfordre til, at landets kommuner i højere grad fokuserer på kvalitet i hjemmeplejen frem for den laveste pris. I Lolland Kommune tilbød Pleje Plus for eksempel at levere hjemmeplejen til en pris på 5,5 millioner kroner under nærmeste konkurrent, Lev-Vel.

- Det handler om de ældres ydelser. Desværre ser vi ofte, at kommunerne vælger den billigste leverandør, når de udbyder deres ældrepleje til private, udtaler Dennis Kristensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Det kan være fristende, fordi kommunerne er pressede. Men kommunalpolitikerne skal simpelthen kunne gennemskue, når et dumpingtilbud ikke kan løbe rundt, uden at virksomheden skærer hjørner eller sætter penge til og dermed risikerer konkurs.

Pleje Plus
Læs også
Hundredvis af klager over privat plejefirma
Pleje Plus
Læs også
Hundredvis af klager over privat plejefirma

Alarmklokker bør ringe

FOA-formanden mener, at det bør få alarmklokkerne til at ringe hos de kommunale politikere, når et plejefirma kan tilbyde samme pleje til en meget lavere pris end andre.

quote Kommunalpolitikerne skal stå på mål for priserne og spørge sig selv: ”Kan firmaet overhovedet tjene penge på det her?

Dennis Kristensen, FOA

- Og så skal kommunalpolitikerne stå på mål for de priser og spørge sig selv: ”Kan firmaet overhovedet tjene penge på det her? Hvis man ikke tror på det, så er der jo risiko for, at det vælter, siger Dennis Kristensen.

Pleje Plus har over for TV ØST beklaget, at Jette Langhoff ikke kom i bad i lang tid. De forklarer det med, at kvindens badeværelse ikke opfyldte kravene til et godkendt arbejdsmiljø.

Lolland Kommune har undersøgt alle klager og har ikke fundet belæg for, at Pleje Plus har brudt deres kontrakt. Et eksternt tilsyn skal dog kigge omkring ti sager efter i sømmene.

Henrik Høegh
Læs også
Viceborgmester: Vi holder ekstra øje med Pleje Plus
Henrik Høegh
Læs også
Viceborgmester: Vi holder ekstra øje med Pleje Plus
Lena Løve Jensen
Læs også
Pleje Plus svarer på kritik: Vi gør alt for at rette op
Lena Løve Jensen
Læs også
Pleje Plus svarer på kritik: Vi gør alt for at rette op

 


Nyhedsoverblik