Finansminister lover højt og helligt ikke at spare på sundhed

Regionerne sukker efter møde med finansministeren fortsat efter at få fjernet barrierer i sundhedsvæsenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Løfter er en sjældenhed i politik, men i forbindelse med et møde med Danske Regioner lykkes det at liste et ud af finansminister Kristian Jensen (V).

Han lover, at der i sundhedsudspillet på ingen måde spares på de sundhedsansatte, populært kaldet varme hænder, som borgerne møder ved sygdom.

quote Jeg kan love, at vi i de kommende år kommer til at investere endnu flere penge ind i sundhedsvæsenet

Kristian Jensen (V), finansminister

- Ja, det kan jeg love, jeg kan endda love mere end det. Jeg kan love, at vi i de kommende år kommer til at investere endnu flere penge ind i sundhedsvæsenet. De seks milliarder kroner er milliarder, som kommer ud af den her reform.

- Ved siden af det ligger der hele det råderum, som er i dansk økonomi, som vi i de kommende år vil bruge en stor del af på at forbedre sundhedsvæsenet, siger finansministeren.

Formand er kritiker af reform

De seks milliarder kroner i sundhedsudspillet, han henviser til, findes ved besparelser på administration og løn til folkevalgte, regionernes formue, tidligere finanslove og omstrukturering.

Sundhedsøkonomer har dog kritiseret regnestykkerne bag økonomien, da de ikke forstår, hvordan der kan spares så mange penge ved en omstrukturering.

ellentranenoerby.jpg
Læs også
Regeringen afsætter 60 millioner kroner til at bekæmpe lægemangel
ellentranenoerby.jpg
Læs også
Regeringen afsætter 60 millioner kroner til at bekæmpe lægemangel

Finansministeren har inviteret formandskabet fra regionsrådene, der driver sundhedsvæsenet, men som står til at blive sløjfet, til en gennemgang af sundhedsudspillet, der blev præsenteret onsdag af regeringen.

quote At styrke samarbejdet i de nuværende klyngestrukturer, som skal hedde sundhedsfællesskaber, det giver rigtig god mening. Det kan man også sagtens gøre i den nuværende struktur

Stephanie Lose (V), formand, Danske Regioner

Regionsrådsformand Stephanie Lose er trods sit medlemskab af Venstre en af de større kritikere af reformen.

Hun mener, at regeringen vil i gang med en stor strukturreform, som der ikke er brug for. Regeringen kunne i stedet gennemføre store dele af udspillet indenfor den nuværende struktur.

Fininsminister kaldt i samråd

Lose peger først og fremmest på at få fjernet de barrierer, som regeringen dog også lægger op til, hvor der satses på rekruttering og almen praksis.

- Man kan fjerne de barrierer, som der er lagt op til at fjerne, det har vi sukket efter i regionerne. Give bedre mulighed for fælles økonomi, fælles ledelse og organisering. Det er det, man lægger op til og har efterspurgt i lang tid.

Fremtidens sundhedshuse
Læs også
Kommune er på forkant med regeringens udspil: Samler faggrupper under ét tag
Fremtidens sundhedshuse
Læs også
Kommune er på forkant med regeringens udspil: Samler faggrupper under ét tag

- At styrke samarbejdet i de nuværende klyngestrukturer, som skal hedde sundhedsfællesskaber, det giver rigtig god mening. Det kan man også sagtens gøre i den nuværende struktur, siger hun.

Dele af oppositionen har kaldt finansministeren i samråd for at få ham til at redegøre for økonomien bag udspillet.

- Patienter og medarbejdere i vores pressede sundhedsvæsen kan ikke bruge Kristian Jensens fup-løfter til noget, siger ældreordfører Astrid Krag (S) i en kommentar.


Nyhedsoverblik