Fem lokale herregårde kan blive 'Danmarks Smukkeste'

Fem af regionens herregårde er med i konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Herregård. Og du kan påvirke resultatet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borreby Gods i Skælskør, Engestofte og Søholt i Maribo, Gisselfeld Kloster i Haslev og Gjorslev i Store Heddinge.

Disse fem herregårde er med i kampen om at blive kåret som Danmarks Smukkeste Herregård. 

quote Det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov

Birthe Iuel, som er præsident i organisationen Historiske Huse

Det er organisationen Historiske Huse, der har sat sig for at finde landets smukkeste herregård, og der har været temmelig mange at vælge imellem. Mere præcist rummer Danmark hele 770 herregårde, hvoraf 300 er fredede. Til konkurrencen er udvalgt 17 herregårde i hele landet, - fem af dem er altså her i regionen.

De nominerede herregårde er udvalgt på grund af deres enestående hovedbygninger, men også fordi de har imponerende voldgrave, smukke parker eller historiske driftsbygninger.

Artiklen fortsætter under billederne.

Gjorslev i Store Heddinge er bygget i 1396-1400 og er en Danmarks bedst bevarede middelalderborge. Samtidig er det den eneste, der stadig er beboet.
Gjorslev i Store Heddinge er bygget i 1396-1400 og er en Danmarks bedst bevarede middelalderborge. Samtidig er det den eneste, der stadig er beboet. Foto: Historiske Huse
Gisselfeld ved Haslev er grundlagt af Peder Oxe fra 1547 til 1575. Gisselfeld har trods sit navn aldrig fungeret som kloster, til gengæld har det huset berømtheder som blandt andre Thorvaldsen og H.C. Andersen.
Gisselfeld ved Haslev er grundlagt af Peder Oxe fra 1547 til 1575. Gisselfeld har trods sit navn aldrig fungeret som kloster, til gengæld har det huset berømtheder som blandt andre Thorvaldsen og H.C. Andersen. Foto: Historiske Huse

Herregårdene udgør også en værdi for beboere i området og turister, fordi mange af dem er helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet. 

Dyrt at drive herregård

Og så er der selvfølgelig det rent økonomiske aspekt, som organisationen bag konkurrencen håber at kunne hjælpe lidt på vej.

Herregården Pederstrup.
Læs også
EU drysser millioner ud over lokale herregårde i internationalt turismeprojekt
Herregården Pederstrup.
Læs også
EU drysser millioner ud over lokale herregårde i internationalt turismeprojekt

- Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov. Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år, samtidig med at der stilles flere og flere fordyrende krav til f.eks. istandsættelse, forklarer Birthe Iuel, som er præsident i organisationen Historiske Huse.

Artiklen fortsætter under billederne.

Søholt i Maribo var omkring år 1800 mødested for flere store kunstnere, blandt andre Thorvaldsen og Oehlenschläger. Anlægget er kommet til gennem flere tidsperioder, og i dag er der adgang for offentligheden i haven.
Søholt i Maribo var omkring år 1800 mødested for flere store kunstnere, blandt andre Thorvaldsen og Oehlenschläger. Anlægget er kommet til gennem flere tidsperioder, og i dag er der adgang for offentligheden i haven. Foto: Historiske Huse
Engestofte i Maribo er en gammel kongsgård fra 1457, omend hovedbygningen er fra 1805. Engestofte er ejet af familien Egeskov.
Engestofte i Maribo er en gammel kongsgård fra 1457, omend hovedbygningen er fra 1805. Engestofte er ejet af familien Egeskov. Foto: Historiske Huse

Håbet er derfor, at konkurrencen her vil øge opmærksomheden på både herregårdenes betydning, men også de kvaler, der kan følge med at skulle drive en herregård. 

Fra mandag den 22. oktober og frem til fredag den 2. november kan du stemme på den herregård, du synes, skal vinde titlen som Danmarks Smukkeste. 

Borreby i Skælskør er en af fem såkaldte herreborge i Danmark. Den har blandt andet voldgrav, skydeskår og skoldehuller.
Borreby i Skælskør er en af fem såkaldte herreborge i Danmark. Den har blandt andet voldgrav, skydeskår og skoldehuller. Foto: Historiske Huse

 


Nyhedsoverblik