Fattig natur præger Slagelse Kommune

Slagelse Kommune er tilsyneladende ikke dus med himlens fugle og skovens grønne træer. Det viser en oversigt lavet af forskere fra Aarhus Universitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På baggrund af data fra det nationale biodiversitetskort har forskere fra Aarhus Universitet kunne kaste en dom over naturen i landets Kommuner.

Det gør de med naturkapitalen, som er en oversigt over kommunens naturværdier, og den viser, at naturen trænger til en hjælpende hånd. Og Slagelse Kommune i særdeleshed bør række hånden frem.

Generelt vil en score på under 20 point ud af 100 kategorisere naturen som fattig, og Slagelse Kommune får kun 15 point.

Dermed placerer de sig i bunden af listen over kommunernes naturværdi og lander på en 87. plads ud af landets 98 kommuner i naturkapitalen.

Markerne pløjer scoren over

60 procent af kommunen består af markarealer, der er intensivt dyrkede og derfor har en meget lav biodiversitet.

Men eftersom man ønsker en rig natur med høj biodiversitet, hvor flere dyre og plantearter findes, så er markerne altså en synder i denne forstand. Derfor lander Slagelse så lavt på listen.

Rig natur kan karakteriseres som arealer med skov, eng og mose. De har en såkaldt regional naturværdi, hvilket betyder, at en større variation af plante- og dyrearter kan trives her.

Det mere af denne natur man ifølge forskerne bør tilstræbe. Men disse områder er imidlertid så små i Slagelse Kommune, at de kun har en lille effekt på den samlede naturkapital.

Naturkapitalen

  • er en analyse af naturen i Danmarks 98 kommuner, der er lavet af forskere fra DCE, Aarhus Universitet til DN’s projekt Biodiversitet Nu. Det bygger på data fra det nationale biodiversitetskort og er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.
  • er et værktøj, der skaber overblik over naturens omfang og kvalitet i kommunerne.
  • giver naturen i kommunerne en score på mellem 0 og 100 point.
  • er bedst på Fanø med 80 point og lavest i Struer med 11 point. Hele Danmark lander på 24 point.

Udnyt kapitalen

Ifølge seniorforsker på Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, bør kommunerne bruge naturkapitalen til at skabe sig et overblik over deres naturværdier.

- Naturkapitalen er en form for benchmarking, og det vil være oplagt, at kommunerne noterer sig, hvad de har af god og unik natur og ser på, om de gør nok for at passe på den, siger han i en pressemeddelelse.

Omvendt skal en kommune heller ikke lade sig slå ud, hvis naturkapitalen ikke ligefrem er blændende.

- Har man en lille startkapital, så kan det være en motivationsfaktor for at forbedre naturkvaliteten, for eksempel ved at lave naturgenopretning eller tage landbrugsarealer ud af drift, der hvor det gør den største forskel, siger Rasmus Ejrnæs.

Se alle kommuners naturkapital her: www.biodiversitet.nu/naturkapital.

Her kan du også se, hvordan Slagelse ligger i forhold til de søsterkommuner, som det giver mening at sammenligne Slagelse med: http://www.biodiversitet.nu/nki-kommunediagrammer/nki-slagelse 


Nyhedsoverblik