Elledninger koster svaner ved Dybsø Fjord livet

Der er fortsat mange svaner, der flyver ind i elledningerne ved Dybsø Fjord. Lokale håber, at ledningerne bliver gravet ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fjerene er spredt ud over et stort areal på marken og leder et lille spor hen til sagens kerne: En død svane.

Stedet er Dybsø Fjord, og her er de døde svaner ikke et sjældent syn.

Store elmaster tårner sig nemlig op over marken, og det giver svanerne problemer, når de skal fra fjorden og ind på den nærliggende mark. Så store problemer, at mange af dem mister livet.

- Elledningerne ligger vinkelret på svanernes flyverute. De står simpelthen på tværs ligesom en barriere, fortæller ornitolog Henrik Dahl.

quote Elledningerne ligger vinkelret på svanernes flyverute. De står simpelthen på tværs ligesom en barriere

Henrik Dahl, ornitolog

Fandt skadet svane

Synet med de døde svaner ligner det, som TV ØST fortalte om sidste år. Her havde elledningerne kostet mindst 25 svaner livet.

- Det er ærgerligt, at vi skal stå her år efter år og se på de samme ulykker med svanerne. Det er ganske mange, der forulykker på ledningerne hvert år, siger Henrik Dahl.

Det er også noget, som Ivan Ingemansen, som ofte går tur i området, har oplevet. Han fandt blandt andet en af svanerne for nylig, der dog på det tidspunkt stadig var i live.

- Men den flyttede sig ikke, da jeg gik hen imod den, og det var selvfølgelig tegn på, at den var skadet. Ellers var den fløjet sin vej, siger han.

Ivan Ingemansen ringede til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral, som sendt Falck ud for at hente svanen og bringe den til yderligere undersøgelse.

quote Det at grave luftledninger ned er en dyr affære

Energinet.dk

Vil ikke grave ledninger ned

Historien melder ikke noget om, om svanen overlevede, men ikke desto mindre håber både Ivan Ingemansen og Henrik Dahl, at de famøse elledninger bliver gravet ned i jorden, så man i fremtiden kan undgå svane-blodbadet.

Men det er ikke umiddelbart noget, som Energinet.dk, der ejer elledningerne, har tænkt sig at opleve.

- Det at grave luftledninger ned er en dyr affære. Her må man vurdere, om man vil have billig el, eller om der må være nogle kollisioner. Men det skal selvfølgelig sættes i forhold til, hvor mange tilfælde, der er, siger afdelingsleder Niels Bjørkbom til TV ØST.

Og imens må svanerne kæmpe med den farlige el-barriere.

07070720_doed_svane.jpg
Læs også
25 døde svaner ved Næstved
07070720_doed_svane.jpg
Læs også
25 døde svaner ved Næstved

 


Nyhedsoverblik