Ekspert om Stevns-oprør: Det bliver en amputeret valgkamp

Uroen omkring borgmesterposten på Stevns kan påvirke Venstres valgkamp til kommunalvalget. Det vurderer kommunalvalgseksperten Roger Buch.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er meget, meget usædvanligt, det, der foregår.

Sådan siger forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, om situationen i Venstre på Stevns.

Her har fem ud af borgmester Mogens Haugaards (V) seks partikolleger i kommunalbestyrelsen bakket op om et forslag om endnu et opstillingsmøde i partiet.

De fem Venstre-folk mener, at der er så store samarbejdsproblemer med borgmesteren, at de gerne vil have valgt en ny spidkandidat.

- Det er bestemt ikke hverdagskost, siger Roger Buch, der er ekspert i kommunalvalg.

Tredje kommune med borgmesterproblemer

Alligevel er en lignende situation sket i løbet af den nuværende valgperiode andre steder i landet.

- Det er den tredje ud af landets 98 kommuner, hvor vi ser sådan en situation i denne valgperiode, forklarer Roger Buch.

quote  Det kan jo blive en noget amputeret valgkamp

Roger Buch, ekspert i kommunalpolitik, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

I oktober stemte et flertal af Venstres medlemmer i Thisted Kommune på en anden spidskandidat end den nuværende borgmester, Lene Kjelgaard (V), og i Københavns Kommune er Pia Allerslev (V) også blevet droppet som spidskandidat for Venstre.

Medlemmerne er vigtige under valgkamp

På Stevns blev der holdt opstillingsmøde tilbage i august, og her fik den siddende borgmester, Mogens Haugaard, blot syv stemmer mere end modkandidaten Martin Steen Andersen.

Og uanset om de fem gruppemedlemmer i Stevns Kommune får held med ønsket om endnu et opstillingsmøde, så er situationen svær forud for kommunalvalget til november:

- Det kan jo blive en noget amputeret valgkamp. Det seneste opstililngsmøde tyder jo på, at det ikke kun er byrådsgruppen, der er splittet. Det er medlemmerne også, siger Roger Buch og fortsætter:

- Og der er brug for medlemmerne, når der skal føres valgkamp. De er jo ude at hænge plakater op og spytter måske også lidt ekstra i partikassen til valgkampen. Der vil det jo være et kæmpe handicap, hvis halvdelen af medlemmerne er imod borgmesterkandidaten.

quote Det er ved at være sidste udkald, hvis de skal nå at lægge de her stridigheder bag sig og føre valgkamp

Roger Buch

Ved at være sidste udkald

Ifølge kommunalvalgseksperten er det normalt, at partierne er klar med en spidskandidat halvandet til to år inden valget.

- Så det er ved at være sidste udkald, hvis de skal nå at lægge de her stridigheder bag sig og føre valgkamp, siger Roger Buch.

Venstre har på landsplan  - ifølge kommunalvalgseksperten - mistet en tredejdel af sine vælgere siden 2013.

- Venstre er i voldsom modvind, og sådan en situation på Stevns gør ikke kommunalvalget nemmere at vinde for den lokale Venstre-afdeling, siger han.


Nyhedsoverblik