Ekspert: Kun penge kan løse problemet med faldefærdige huse

Kommunerne forsøger på hver deres måde at løse problemet, men Jørgen Møller fra Aalborg Universitet mener kun, at flere penge fra staten kan løse det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tomme boliger er et stort problem i flere af regionens kommuner. Flere steder forsøger man selv at løse problemet, men ifølge lektor i kommunal planlægning, Jørgen Møller, er der kun én udvej - og den skal komme udefra:

- Der findes ingen løsning, hvis der ikke er nogen penge. Det er kun penge, der kan løse problemet, eller hvis bygningen falder ned af sig selv, siger Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

Ifølge eksperten på området, så trækker Folketinget den forkerte vej i forhold til tomme bygninger i udkantsområderne. For i år 2014 og 2015 fik kommunerne cirka 200 millioner kroner i nedrivningspuljen, hvor der i år kun er afsat knap 55 millioner kroner. 

Kommunernes løsninger

I Odsherred Kommune forsøger man at løse problemet ved at skabe kontakt mellem ejerne og dem, der ønsker at flytte ind.

- Vi har en liste med tomme erhvervsejendomme. Så når en virksomhed henvender sig om en ejendom, så kan vi matche dem med de tomme erhvervsejendomme, siger borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (Socialdemokraterne).

I Lolland Kommune er løsningsforslaget et andet.

- Jeg er ved at undersøge, om vi kan pålægge ejerne, at vi kan gå ind og skærme husene af, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (Socialdemokraterne).

En løsning som ekspert på området, Jørgen Møller, ikke ser mulig.

- Man kan ikke skærme husene af. Og hvis det bare bliver et grimt plankeværk, så kan det også være ligegyldigt. Det kræver folk med ekspertise, og det koster mange penge. Og de mangler simpelthen en større nedrivningspulje på Lolland, siger Jørgen Møller, der er lektor i kommunal planlægning.

Kommunernes store problem med tomme bygninger er, at kommunen ikke uden lige kan rive dem ned. Kun hvis bygningen er til fare for andre, kan de give ejeren et påbud.

- Et påbud betyder, at han enten skal gøre boligen i stand eller rage den ned, siger Jørgen Møller.

Generelt er kommunerne enige i, at løsningningen med de tomme boliger handler om at få dem nedrivet og fjernet.

 

 


Nyhedsoverblik