Efter altankollaps: Ekspert foreslår syn af bygninger

Direktør for DTU Byg foreslår regelmæssigt tjek af ældre bygninger i kølvandet på ulykke med kollapset altan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ældre bygninger bør med jævne mellemrum ses efter af en byggesagkyndig.

Sådan lyder forslaget fra direktør for DTU Byg Niels-Jørgen Aagaard efter ulykken med en altan, der natten til søndag kollapsede i Nykøbing Falster.

De bærende jerndragere, der holdt altanen oppe i byggeriet fra 1946, viste sig at være gennemtærede.

Bør holde bedre øje

 Ulykken bør ifølge DTU-direktøren føre til, at vi holder bedre øje med aldrende bygninger.

 - Mit forslag går ud på, at samfundet holder øje med ældre bygninger på en mere systematisk måde, siger Niels-Jørgen Aagaard.

 - Det kunne være ved periodiske bygningssyn, krav om drifts- og vedligeholdelsesplaner eller andre virkemidler, så bygningsbrugere og beboere får hjælp til at vide, hvad de skal kigge efter af tegn på nedbrydning af bygningskonstruktionen, siger Niels-Jørgen Aagaard.

Seks unge mennesker befandt sig på altanen, da ulykken skete i Nykøbing Falster. To af de unge er fortsat indlagt, og den ene meldes fortsat i koma.

Ingen krav om løbende eftersyn

Som reglerne er i dag, tjekker en byggesagkyndig private boliger ved ejerskifte. Men hvis ikke boligerne handles, er der ikke noget krav om løbende eftersyn.

- Mange ejendomme handles ikke i lange perioder, og derfor vil vi have ældre ejendomme, som i realiteten ikke får et systematisk eftersyn i mange år, siger Niels-Jørgen Aagaard.

Han mener, at bygninger, der er mere end 50 år gamle, bør omfattes af kravet om regelmæssigt tjek. Det kunne eksempelvis være krav om tjek hvert 20. år - afhængig af bygningens anvendelse og konstruktionstype.

- Det vil ikke være alt, man kan få øje på, for der kan være nogle problemer skjult i konstruktionen.

Kan gribe ind i tide

- Men man kan nedsætte risikoen, fordi man får en viden, der gør det muligt at gribe ind i tide der, hvor der er indikation på, at en nedbrydning af konstruktionen er i gang, siger Niels-Jørgen Aagaard.

 Regningen for tjek af bygningerne kan kun sendes ét sted hen, lyder det fra DTU Byg-direktøren:

 - I udgangspunktet er der kun bygningsejer til at betale. Bygningsejer har ansvaret for, at bygningen lever op til krav til sikkerhed og sundhed. Det gælder både ved opførelsen og under brug i bygningens levetid, siger han.

/ritzau/


Nyhedsoverblik