Sygeplejerske dømt for seriedrab

Den 31-årige sygeplejerske Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing F. Sygehus blev i dag kendt skyldig for tiltalen om at have begået tre drab og et drabsforsøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nu er der omsider faldet dom i sagen om den 31-årige sygeplejerske Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing F. Sygehus, der er blevet kendt som Sygeplejerskesagen.

Ved Retten i Nykøbing Falster blev den tiltalte sygeplejerske kendt skyldig for tre drab og et drabsforsøg. Hun er desuden blevet kendt skyldig i tre andre forhold.

Sygeplejersken var anklaget for drabet på den 72-årige Arne Herskov, der ifølge anklagen skete den 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og 21.30 på Nykøbing F. Sygehus.

Hun var desuden anklaget for drabet på den 86-årige Anna Lise Poulsen samt 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen skete i tidsrummet mellem klokken 19.00 og 20.30 den 28. februar 2015.

Ud over anklagen om tre drab var hun sigtet for drabsforsøg på 73-årig Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet blev den 73-årige forsøgt dræbt i tidsrummet mellem den 28. februar klokken 19.00 og den 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone.

Sygeplejersken blev den 1. marts 2015 anholdt efter en vagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter var døde.

Kendt skyldig i syv forhold

I alt var den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet:

  •  Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing F. Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.
     
  • Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.
     
  • Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.
     
  • Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19.00 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.
     
  • Forhold 5 beskriver sagens tredje drabsanklage. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.
     
  • Forhold 6 zoomer ind på et påstået drabsforsøg på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19.00 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.
     
  • Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.
     
  • Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.
     
  • Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilde: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København


Nyhedsoverblik