Delte foto af blotter på Facebook - Højesteret dømmer på mandag

Rikke Louise Andersen blev dømt til at betale 5.000 kroner for at have delt et foto af en blotter. På mandag falder der dom i Højesteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rikke Louise Andersen fra Nyråd på Sydsjælland delte i august 2016 et overvågningsbillede på Facebook af en 20-årige mand, som blottede sig foran hendes 10-årige datter og dennes veninde.

Mandag behandlede Højesteret det principielle spørgsmål om, hvorvidt man må offentliggøre billeder af den karakter, som sagen drejer sig om, hvis man har en særlig god grund til det. Og mandag den 21. januar 2019 klokken 12.00 falder der dom i sagen.  

- Vi håber selvfølgelig, at Højesteret enten siger, at sagen slet ikke kan behandles ved domstolene, fordi man har prøvet at rejse sagen mod Rikke en gang før, hvor hun så blev frifundet, siger Rikke Louise Andersens advokat Kåre Pihlmann. 

- Eller hvis Højesteret accepterer, at sagen skal køre, så håber vi, Højesteret finder, at Rikke havde en tilpas god grund til at offentliggøre det billede, som hun gjorde, siger Kåre Pihlmann. 

Det hele begyndte med et billede 

Rikke Louise Andersen blev idømt en bøde på 5.000 kroner for at have delt et billede af en mand, der i sommer blottede sig for hendes 10-årige datter og datterens veninde.

rikke_louise_andersen_blottersagen.jpg
Læs også
Mor delte foto af blotter på Facebook - nu kommer sagen for Højesteret
rikke_louise_andersen_blottersagen.jpg
Læs også
Mor delte foto af blotter på Facebook - nu kommer sagen for Højesteret

Billedet havde hun affotografferet med sin mobiltelefon af overvågningsvideo fra Dagli' Brugsen i Nyråd ved Vordingborg, hvor man kan se den mand, der blotter sit lem for pigerne.

Blotteren blev idømt 10 dagbøder af 250 kroner - og Rikke Louise Andersen mente ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens og nægtede at betale.

Rikke Louise Andersen blev først frifundet den 10. marts. Her gik anklagemyndigheden efter at dømme hende efter persondatalovens § 26 a, men den kunne ifølge dommeren kun bruges til at straffe den ansvarlige for optagelserne. 

14 dage efter blev Rikke Louise Andersen derfor ringet op af sin advokat. Anklagemyndigheden havde rejst en ny tiltale mod hende. 

Rikke Louise Andersen
Læs også
Mor der delte foto af blotter på Facebook er dømt skyldig
Rikke Louise Andersen
Læs også
Mor der delte foto af blotter på Facebook er dømt skyldig

- Det er naturligvis beklageligt, at vi lavede en fejl. Vi havde ganske enkelt rejst tiltale efter en forkert paragraf i persondataloven, men det retter vi op på nu. Og anklagemyndigheden har da også i andre sager rejst fornyet tiltale, hvis der har været mangler i det oprindelige anklageskrift, lød det fra Henriette Rosenborg Larsen fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

En usædvanlig sag

Kvindens forsvarer, advokat Kåre Pihlmann, sagde dengang til Ritzau, at det er en usædvanlig sag, som Højesteret nu vurderer.

- Der er aldrig tidligere taget stilling til, hvornår man må offentliggøre billeder af denne karakter, uden at man er i karambolage med persondataloven.

I forbindelse med sagen i Østre Landsret skulle de vurdere, om hensynet til andre børn, som gerningsmanden på fri fod kunne krænke, vejede tungere end hensynet til at beskytte personfølsomme oplysninger.

Men det fandt landsretten ikke var tilfældet, fordi forbrydelsen var meldt til politiet, som samme dag, som billedet blev lagt på Facebook, havde sikret sig overvågningsvideoen fra butikken til brug for efterforskningen.

Overblik over sagen:

4. august 2016, cirka klokken 13.20:

En 20-årig mand blotter sit lem over for to 10-årige piger bag butik på Nyraad Hovedgade i Nyråd.
 
4. august 2016, cirka klokken 14.10:
Episoden anmeldes til politiet, og den ene pige bliver afhørt.
 
5. august 2016, mellem klokken 8.00 og 9.00:
Rikke Louise Andersen ser butikkens videoovervågning og tager et billede af gerningsmanden fra overvågningsvideoen.
 
5. august 2016, cirka klokken 13.10:
Politiet ser overvågningsbilleder fra butikken, og overvågningsbillederne bliver efterfølgende sikret.
 
5. august 2016 cirka klokken 16.10:
Rikke Louise Andersen offentliggør fotoet på Facebook med teksten ”ham hér skal vi have fat i, så del indtil vi finder ham”. Kvinden har tidligere lagt en beskrivelse af episoden på Facebook sammen med datterens tegning af gerningsmanden.
 
4. oktober 2016:
Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der idømmes 10 dagsbøder af 250 kroner for blufærdighedskrænkelse.
 
10. marts 2017:
Rikke Louise Andersen bliver frifundet ved Retten i Nykøbing Falster på baggrund af en fejl i anklageskriftet.
 
24. marts 2017:
Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod Rikke Louise Andersen.

 

27. juni 2017
Rikke Andersen idømmes en bøde på 5000 kroner for overtrædelse af Persondataloven ved retten i Nykøbing Falster. Denne gang blev hun dømt ud fra § 8 i persondataloven, som handler om, at hun ikke havde fået samtykke af den afbildede til at videregive fotoet. 

 

29. januar 2018: 
Dommen fra retten i Nykøbing Falster blev stadfæstet i Østre Landsret. 

 

14. Januar 2019:
Sagen kommer for Højesteret. Der falder dom i sagen mandag den 21. januar klokken 12.00. 

 


Nyhedsoverblik