Danmark Redder Liv har skaffet 2.179 nye førstehjælpere

I oktober måned har Region Sjælland i samarbejde med flere medier arbejdet for at få 2000 borgere til at melde sig som førstehjælpere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Da vi satte den her målsætning om at nå 2000 frivillige førstehjælpere på en måned, da var jeg nok den mest skeptiske, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem. 

- Men vi er superstolte, for vi er kommet utroligt godt i gang med at hverve frivillige, fortsætter generalsekretæren, som kan glæde sig over, at målsætningen er nået. Og mere til.

quote Vi er superstolte

Klaus Nørlem, generalsekretær, Dansk Folkehjælp

For 2.179 borgere i regionen har i løbet af oktober måned besluttet sig for at sige ja til at være med til at redde liv.

Det er sket som en del af kampagnen, Danmark Redder Liv, som er oprettet af Dansk Folkehjælp, Region Sjælland og FirstAed. Kampagnen er lavet i samarbejde med TV ØST, Folketidende Gruppen, Sjællandske Medier og P4 Sjælland, - og målet var på en måned at finde 2.000 nye, frivillige førstehjælpere.

Førstehjælper
Læs også
Danmark Redder Liv:
Her tilmelder flest frivillige førstehjælpere sig
Førstehjælper
Læs også
Danmark Redder Liv:
Her tilmelder flest frivillige førstehjælpere sig

- Jeg tror, at jo mere nærværende, vi har været i kampagnen, og jo mere lokalt, jo større effekt har det haft i forhold til at få frivillige til at melde sig, siger generalsekretær Klaus Nørlem.

Enkelt initiativ

De godt 2000, der har meldt sig til kampagnen, har fået et gratis førstehjælpskursus og er blevet udstyret med en app, som fremover kan bruges i nødstilfælde, når en person falder om. 

quote Det her med, at vi har tryghed i det lokalområde, vi bor i, det betyder rigtig meget

Klaus Nørlem, generalsekretær, Dansk Folkehjælp

Vagtchefen på 112 vil tilkalde de ni førstehjælpere, der er tættest på ulykkesstedet og tre af dem vil få tilsendt adressen på ulykkesstedet og en rutevejledning. Og så er de faktisk i gang med at redde liv.

- En af de ting, som medierne har bidraget med, er at fremstille, hvor enkelt et initiativ det her egentlig er, og hvor lidt det faktisk kræver af os hver især, hvis man melder sig til sådan en frivilligopgave, siger Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp.

- Og så sætter Danmark Redder Liv fingeren ned i det, der optager os i hverdagen. Altså det her med, at vi har tryghed i det lokalområde, vi bor i, det betyder rigtig meget.

Vi har på TV ØST gennem den seneste måned kunne fortælle om flere mennesker, hvis liv blev reddet af en hurtig udrykning fra førstehjælpere. En af dem er Anders Færk fra Næstved, som i sidste uge fik sagt tak til sine redningsmænd på Falckstationen i Næstved.

Anders Færk Takker
Læs også
Anders overlevede hjertestop: - Tak er kun et fattigt ord
Anders Færk Takker
Læs også
Anders overlevede hjertestop: - Tak er kun et fattigt ord

Anders Færk faldt om med hjertestop hjemme, og hans kone og søn gav den første, vigtige førstehjælp, men Anders Færk følte også behov for at takke de professionelle, der kom til i ambulance og lægehelikopter.

Og netop den gruppe af mennesker udgør faktisk en stor del af det samlede nye frivilligkorps.

- Danmark Redder Liv er jo et initiativ, der skal være båret af os allesammen, og jeg vil vove at påstå, at alle har noget at bidrage med, siger Klaus Nørlem, som tilføjer, at han er imponeret over, hvor mange af dem, der i forvejen arbejder med at redde menneskeliv, har tilmeldt sig. Brandmænd, sygeplejersker m.m. udgør nemlig i omegnen af 70% af dem, der har tilmeldt sig. 

- Det er jo folk, der har utroligt travlt i hverdagen, og alligevel har de overskud til at give et nap med, selvom de har fri. 

Målet er nået - her er et nyt

Danmark Redder Liv havde en målsætning om at skaffe 2000 nye førstehjælpere i oktober måned. Dén målsætning er altså nået, men Region Sjælland har også en målsætning, der lyder på hele 8000 frivillige på et tidspunkt.

I Norge har førstehjælp været obligatorisk i skolerne siden 1940'erne. Og i Seattle har man arbejdet intensivt med at inddrage civilsamfundet i førstehjælpsopgaver, og dermed er det lykkedes at hæve raten markant for, hvor mange der overlever hjertestop. Herhjemme er vi også blevet bedre til at hjælpe hinanden ude i civilsamfundet, hvis der er behov for det, men der er stadig et stykke vej.

Mette Fisker
Læs også
Kaldt ud til to hjertestop:
- Når adrenalinen kører, så kan man ufatteligt mange ting
Mette Fisker
Læs også
Kaldt ud til to hjertestop:
- Når adrenalinen kører, så kan man ufatteligt mange ting

- Jeg vil realistisk sige, at 4000 frivillige i Dansk Folkehjælps øjne vil være en succes. Jeg tror, at de her klynger, vi har skabt med Danmark Redder Liv, det er det, vi kommer til at se mere af fremover. Altså at få forankret de frivillige ude i deres lokalsamfund, siger Klaus Nørlem og tilføjer: 

- Det her betyder, at jeg og andre, der bor i regionen, kan lægge mig til at sove med god ro i sindet, fordi jeg ved, at der er nogen i nærheden til at hjælpe, hvis jeg eller andre bliver ramt af et hjertestop. 


Nyhedsoverblik