Bygningssyn besøger Sparresholm

Genopbygningen af Sparresholm står i stampe. Det Særlige Bygningssyn kunne ikke godkende projektet i marts, og i dag kom de så på besøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nikker de anerkendende, eller vender de endnu engang tommelfingeren nedad?

I dag kom Det Særlige Bygningssyn på besøg på Sparresholm. Et besøg, godsejer Thomas Garth-Grüner håber, munder ud i, at han endelig kan komme videre med at genopbygge sit barndomshjem - hovedbygningen på Sparresholm, som udbrændte efter et lynnedslag i juni 2013.

De store træer til spær og etageadskillelse er fældet, skåret op og ligger til tørring i Tyskland. Arkitekterne har også sat stregerne til råhuset, og i næste måned kommer håndværkere med tilbud på arbejdet. Men ingenting sker, før dagens gæster er tilfredse.

Sagde nej første gang

Det Særlige bygningssyn er et udvalg udpeget direkte af kulturministeren til at rådgive i spørgsmål om bygningsfredning og – bevaring. Da Sparresholm er fredet i klasse A, skal synet høres.

Første gang de blev forelagt projektet i mart, sagde de nej.

quote Det er snart vinter, og det er ikke alt byggeri, man kan lave om vinteren.

Thomas Garth Grüner, godsejer Sparresholm

Det Særlige Bygningssyn ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt de kan godkende projektet den her gang, men i referatet fra mødet i marts står der blandt andet, at det foreslåede projekt ligger for langt fra det oprindelige Sparresholm.

Og så skriver de at de hverken bryder sig om tagvinduer og den foreslåede indvendige trappe. Detaljer som ærgrer Thomas Garth-Grüner.

- Jeg synes, det var et fint materiale, vi havde sendt ind med det akademiske grundlag for tankerne bag projektet. Men der var også nogle tegninger med. Og det irriterede mig, at det vi fik tilbage handlede om, hvorfor er der en dør der og ikke der. Det var slet ikke det, der var meningen, fortæller godsejeren.

Håber det snart går den rigtige vej

Thomas Garth Grüner håber dagens besøg betyder, at Det Særlige Bygningssyn bedre forstår, hvad han og arkitekten vil med projektet, og at de forhåbentligt snart godkender det.

- Det er snart vinter, og det er ikke alt byggeri, man kan lave om vinteren. Det er ude af vores hænder, men tiden går, og jeg vil gerne snart se, det gå den rigtige vej.


Nyhedsoverblik