Borgmestre kritiserer bandepakke: Får ikke rockere til at forsvinde

Der er delte meninger blandt regionens borgmestre om, hvorvidt Bandepakke III virker efter hensigten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med indførslen af Bandepakke III i juli 2017 fik kommunerne et nyt våben i kampen mod rocker- og bandekriminalitet.

Med bandepakken blev det nemlig muligt at udstede et såkaldt forsamlingsforbud, der betyder, at en bande- eller rockerklub ikke kan bruge deres klubhus i tre måneder.

Ransagning Holbæk
Læs også
Holbæk vil tvinge rockere ud af byen efter voldsomme uroligheder
Ransagning Holbæk
Læs også
Holbæk vil tvinge rockere ud af byen efter voldsomme uroligheder

Hele syv gange er forsamlingsforbuddet blevet taget i brug, men blandt borgmestrene her i regionen er der delte meningerne om, hvorvidt det virker efter hensigten.

- Jeg synes ikke at bandepakken, i den form den har nu, gavner noget som helst, fordi den ikke virker forebyggende. Det er først, når der er skudt ind gennem døre og vinduer, at kommune og politi kan tage den i brug, siger John Brædder (Guldborgsundlisten), der er borgmester i Guldborgsund.

Rockere flyttede til ny by

I Guldborgsund har kommunen lukket et klubhus i Idestrup, men efterfølgende har rockerklubben Saturdarah lejet et klubhus i Egebjerg i stedet, hvor de fortsat opholder sig.

Derfor mener borgmesteren ikke, at bandepakken er tilstrækkelig til at hjælpe kommunerne af med rockerne.

- De afføder en masse kriminalitet i området, og er meget utryghedsskabende for dem, der bor i nærheden af deres forsamlingssted, så vi ønsker dem ikke i Guldborgsund, fastslår han.

Rockerne forsvandt fra Lårup

I Sorø Kommune er borgmesteren mere positivt stemt over for bandepakken.

I marts 2017 flyttede rockerklubben Gremium ind i et hus i Lårup. I juni blev der skudt mod rockerborgen, men det var først, da Bandepakke III blev indført i juli, og der igen blev skudt mod klubhuset, at kommunen kunne lukke klubhuset i tre måneder. Siden har rockerne holdt sig væk fra området.

- Vi vil skabe tryghed i hele vores kommune, og en af mulighederne er det her forsamlingsforbud, men det er klart, at i og med, at der er en begrænsning på tre måneder, så ved man jo aldrig, om de kommer tilbage, siger Gert Jørgensen (K), der er borgmester i Sorø.

Skyderi Lårup
Læs også
Seneste skudepisode gør det muligt: Sådan lukker Sorø Kommune rockerhus i Lårup
Skyderi Lårup
Læs også
Seneste skudepisode gør det muligt: Sådan lukker Sorø Kommune rockerhus i Lårup

Også i Lolland Kommune har der været indført forsamlingsforbud i et klubhus i Maribo efter et skyderi.

- Hvis de var vendt tilbage efter de tre måneder, så ville vi have forlænget forsamlingsforbuddet, og vi var som kommune også klar på at tage en retssag, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Efterlyser nye tiltag mod rockere

Hvis det står til borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder, burde der tages skrappere midler i brug for at holde bander og rockere væk.

Han foreslår, at en kommune bør have mulighed for at afvise en forening eller en klub, inden de etablere et klubhus.

- Så ville 99 procent af alle jo få lov til det, men der vil så være nogle enkelte - blandt andet de her rockerbander - som af den årsag ikke kan få lov til det, og dermed bruger vi planloven og ikke bandepakken til at forebygge den kriminalitet, som det her medfører, siger John Brædder.


Nyhedsoverblik