Borgmester i brev til justitsministeren: Har nyt forslag til, hvordan man kommer rockerne til livs

Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder har sendt et brev til justitsministeren. Han opfordrer til, at man ændrer i bandepakken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er en åbenlys forskel mellem det, som politikerne har vedtaget i forbindelse med Bandepakken, og så den virkelighed, som kommunerne står i, når der er rockere og bander, der skaber utryghed i området.

Det mener Guldborgsund Kommunes borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten).

quote Problemet er, at når først der bliver skudt i et område, så kan det egentlig være ligemeget med et forsamlingsforbud, for så er utrygheden i nabolaget så stor

John Brædder, borgmester, Guldborgsund Kommune

- Udfordringen ved bandepakken er, at vi som kommune ikke har mulighed for at lave en forebyggende indsats de steder, hvor rockerborgene bliver etableret, siger John Brædder til TV ØST.

Hans udmelding kommer i kølvandet på, at retsordfører Naser Khader (K) til TV ØST søndag aften udtalte, at han mener, kommunerne har de værktøjer, der skal til, for at komme rockere- og bandeforsamlinger til livs.

- Bandepakken er hård og effektiv, og den har virket mange steder. Der er nogle redskaber, som gør, at man kan forhindre rockere i at etablere sig bestemte steder, siger Naser Khader og tilføjer, at der ikke er mulighed for at lave stramninger:

- Men det er ikke det, de (rockerne red.) gør, de bruger stråmænd til at leje sig ind, og hvis vi derfor forhindrer folk, der ikke har noget med rockere at gøre i første omgang, så kolliderer det med vores forsamlingsfrihed. Men er det nogle af de 'usual suspects', så kan man allerede i dag afvise dem, sagde Naser Khader til TV ØST søndag.

Naser Khader
Læs også
Retsordfører om kritik af bandepakke:
Grundloven spænder ben for stramninger
Naser Khader
Læs også
Retsordfører om kritik af bandepakke:
Grundloven spænder ben for stramninger

Meget langt sagsforløb hjælper ikke

Men det er John Brædder ikke enig i. To gange har Guldborgsund Kommune benyttet sig af Bandepakkens bestemmelser, hvor man kan forbyde forsamling et givent sted, men det har, ifølge ham, ikke været nok til at stoppe rockerne og utrygheden i området, og det har også taget for lang tid.

Derfor har han skrevet et brev til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), hvor han pointerer de udfordringer, der er ved Bandepakken.

"Hovedpointen er, at vi på trods af bandepakker mangler værktøjer til at gribe præventivt ind, når vi får meldingen om, at rockerne er på vej ind i en ejendom", står der i brevet. 

I Guldborgsund Kommunes tilfælde, hvor de har benyttet sig af Bandepakkens bestemmelser, har de skulle dokumentere de utryghedsskabende aktiviteter i rockernes ejendomme nøje. Det har, ifølge borgmesteren, skabt undren hos borgerne over den lange sagsbehandlingstid.

"Dette (logbøgerne red.) giver et meget langt sagsforløb, som vores lokale borgere er fuldstændig uforstående overfor. Deres utryghed opstår jo i samme øjeblik, som det rygtes, at rockerne er på vej ind i en ejendom", lyder det i brevet.

satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Borgmestre kritiserer bandepakke: Får ikke rockere til at forsvinde
satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Borgmestre kritiserer bandepakke: Får ikke rockere til at forsvinde

Kan først gribe ind, når der er skudt

Borgmesteren mener, at som det er nu, kan man først benytte forsamlingsforbuddet, når der er blevet skudt i et område.

- Problemet er, at når først der bliver skudt i et område, så kan det egentlig være ligemeget med et forsamlingsforbud, for så er utrygheden i nabolaget så stor, at så vil man alligevel arrestere de mennesker, der har skudt, siger John Brædder og pointerer, at det ikke kan være meningen med loven:

- Jeg ved fra de andre steder, man har gjort brug af forsamlingsforbuddet, der er det først efter, at der har været smidt håndgranater og skudt gennem vinduer, at man har kunne benytte forsamlingsforbuddet. Det tænker jeg ikke var meningen med loven. Meningen var, at loven skulle gøre det muligt at forebygge, og det kan vi, hvis man tager det forslag op, at anvende planloven i stedet for, siger han.

Annie og Otte Andersen Idestrup
Læs også
Borgere er ikke meget for udsigten til rocker-naboer
Annie og Otte Andersen Idestrup
Læs også
Borgere er ikke meget for udsigten til rocker-naboer

Kommuner bør godkende foreninger

Derfor foreslår John Brædder, at kommunerne får hjemmel til at godkende foreninger, der ønsker at forsamle sig i ejendomme på forhånd. Det skal ske gennem planloven, mener han.

- Derfor foreslår vi faktisk, at vi, i stedet for der kan gå måneder inden forsamlingsforbuddet kan træde i kraft, får det ind over kommunen via planloven og dermed kan vurdere, hvem der laver foreningsdannelser rundt omkring, siger John Brædder.

Men er der så ikke en risiko for, at kommunerne bliver smagsdommere over, hvilke foreninger, der må være i en kommune? Så kan kommunerne jo pludselig sige nej til hvem som helst?

- Nej, det kan vi ikke, og det har vi heller ikke interessere i. Vi vil gerne bosætning og erhvervsudvikling, så det vi gør i sager, hvor der kan være tvivl om det her, der har vi stadig en tæt dialog med politiet, og politiet er rigtig godt informeret om, hvilke steder der er på vej til at blive rockerborge, og derfor vil vi kunne forhindre det på forhånd, siger John Brædder.


Nyhedsoverblik