Borgere til kamp for Gedser Odde

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgerne i Gedser blæser til kamp for at sikre Gedser Odde, hvor hav og storm spiser af spidsen, så den på to år er skrumpet med fire meter. Det skriver DR Sjælland.

Efter endnu et skred i weekenden skal der ske noget, og det skal være nu, mener Gedser-boerne. En af dem er Tonny Pedersen, og han frygter udviklingen, fordi de går så stærkt.

- På to år er fire meter af skrænten faldet i havet, så der nu kun er 12 meter ind til Marinestationen. Med den hast varer det ikke længe før klinten når ind til huset. Det går hurtigt, siger han til DR Sjælland.

Borgere vil etablere forening

Derfor vil borgerne i Gedser nu etablere en forening, der skal værne om Danmarks sydligste punkt, som hvert år besøges af op mod 30.000 turister.

- Jeg tænker at gamle marksten kan være med til at bremse skredet nogle år. Så kunne vi for eksempel overtale godsejerne til at levere marksten, er vi et langt skridt på vejen, siger Tonny Pedersen.

Gedser Odde har 25 kilometer sandstrand rundt om odden, men ved højvande er det umuligt at runde odden til fods.

Pedersen: Område bør udvikles

Odden er Danmarks og Skandinaviens sydligste punkt. Klinten består af blå-ler i bunden, rød-ler foroven - og lidt muld og græs i toppen.

- Men det holder ikke. Havet er barskt. Og tager godt fat. Der skal noget hjælp til, og det vi prøver at råbe op, siger Tonny Pedersen.

Mange vil mene, at man skal lade naturen gå sin gang. Men Tonny Pedersen mener, at hele området er en seværdighed, som bør udvikles a la Skagens Gren. Så når havet nærmer sig Marinastationen endnu mere, bør man opføre et nyt hus længere inde i landet til turister.

Kystdirektoratet: Et privat anliggende

Bevarelsen af Gedser Odde er et privat anliggende og ikke en statslig opgave, fastslår kystteknisk chef i Kystdirektoratet, Per Sørensen overfor DR Sjælland. Men Kystbeskyttelsen på Gedser Odde har ikke været effektiv nok, forklarer han:

-Man har brugt passiv kystbeskyttelse, hvor man ikke håndterer, at havet flytter materiale. Og for at kompensere for det, er man nødt til at få noget materiale tilbage igen.

Og det er netop en af grundene til, at Gedser-borgerne nu vil stifte en forening til bevarelse af Gedser Odde. En forening kan nemlig søge penge til kystbeskyttelse i forskellige fonde, forklarer Tonny Pedersen til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik