Boligområde forurenet af asbest efter storbrand

Efter fabrikken Expladan i Hårlev brændte den 3. januar, har branden spredt asbest ud på grunde omkring fabrikken. Nu er myndighederne inddraget i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fabrikken Expladan Recycling, der omdanner sodavandsflasker til granulat, så plastikken kan genbruges, gik i brand natten til den 3. januar. Branden var så voldsom, at taget på fabrikken eksploderede.

På daværende tidspunkt var man lettede over, at branden ikke var til fare for naboer, men nu har man ændret den opfattelse.

Stevns Kommune har nemlig meldt ud til 27 husejere i Hårlev på Stevns, at de skal være opmærksomme på en asbestforurening, der er afstedkommet af fabriksbranden.

Borgere skal selv fjerne asbest

Da taget, som tilsyneladende indeholdt asbest, eksploderede, spredte der sig en sky af asbestflager, som nu har lagt sig på haveborde og jorden i området.

Ifølge kommunen har de ikke selv anden rolle i sagen end at koordinere indsatsen mellem relevante myndigheder. Ligeledes har virksomheden heller ikke noget ansvar, ifølge Leder for Natur & Miljø i Stevns Kommune, Berith Burkandt.

- Fabriksejeren har ikke noget ansvar. Han er så uheldig, at hans virksomhed brænder, og den forbindelse bliver der spredt asbest. Det kunne være et hvilket som helst andet tag på en villa, hvor taget eksploderer i en brand, siger hun til TV ØST.

Derfor har de berørte borgere i området omkring fabrikken selv ansvaret for at fjerne asbesten.

Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen

Styrelsen for Patientsikkerhed - tidligere kaldet embedslægen - er nu blevet involveret i sagen.

- Det gør vi altid i sager, hvor det er kritisk for sundheden, siger Berith Burkandt.

Hun fortæller, at de ikke umiddelbart kan vurdere omfanget af jordforurening, da det er Region Sjællands ansvar, men det er klart, at flagerne på haveborde og lignende skal fjernes.

Først og fremmest opfordrer hun dog til, at de berørte beboere i området møder op til et planlagt borgermøde i Hårlevhallen den 31. januar, hvor de vil kunne få svar på spørgsmål.

- Og så skal de kontakte deres forsikringsselskab, slutter hun.

 

 


Nyhedsoverblik