3F: De frivillige tager brødet ud af munden på arbejderne

Det er ifølge 3F et stort problem, at flere frivillige udfører centrale opgaver i kommunen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når frivillige hænder hjælper med at løse kommunale opgaver, kan det få store konsekvenser for samfundet, mener 3F.

- Det er et kæmpe problem, når en frivillig slår græsset ved en kommunal institution, det burde være et ordinært arbejde. Det kommer til at betyde, at der ikke bliver ansat en uddannet gartner til at udføre arbejdet, slår Næstformand ved 3F Sydsjælland, Anders Ellegaard fast.

En ny undersøgelse som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) har lavet i samarbejde med Syddansk Universitet viser, at flere af kommunens arbejdsopgaver ligger hos frivillige. Den udvikling bekymrer 3F.

- Jeg skyder ikke på de frivillige, de gør det sikkert af et stort hjerte. Men de undergraver det ordinære arbejde og tager brødet ud af munden på dem, der skal leve af det, fortæller Anders Ellegaard, næstformand ved 3F Sydsjælland.

De ansatte har ikke tid til alle opgaver

I Vordingborg fortæller kontaktperson for frivillige Sys Skive, at de arbejdsopgaver, som de frivillige udfører, er arbejde, der ellers ikke ville blive gjort.

- De frivillige sørger for hygge for borgerne, fortæller Sys Skive fra Vordingborg Kommune.

Det er især opgaver inden for plejeomsorg, som de frivillige udfører, hvor de f.eks. er besøgsvenner på plejehjemmene eller går ture med de ældre. Det er opgaver, som de ansatte ikke har tid til at udføre.

- Vi er sat til at forvalte de midler, vi får fra politikerne, det gør vi på bedst mulig måde, så vi er utrolig glade for de frivillige, lyder det fra Sys Skive fra Vordingborg Kommune.

Hvem skal sikre de ældres velvære?

Hos 3F kritiserer de, at omsorgen af samfundets ældre skal ligge hos frivillige og mere ustabile hænder.

- I gamle dage var det formentligt sådan, at personalt havde tid til at snakke med de ældre på plejehjemmet. Kommunerne skal ikke spare de varme hænder væk, men det er nemt for mig at sige, jeg kender også kommunernes situation, siger Anders Ellegaard.

- Vi må gøre op med os selv, hvad det er for et samfund, vi vil have. Ønsker vi at lade det være op til de frivillige at behandle vores ældre ordentlig, eller er det noget vi vil betale for i fællesskab? Sådan siger Anders Ellegaard fra 3F.


Nyhedsoverblik