18-årig har brugt MDMA i fem år: Jeg elsker at komme et andet sted hen

Hvad får unge til at tage MDMA? Hvad får dem til at løbe den risiko? TV ØST har mødt en 18-årig kvinde, som fortæller sin historie om sit MDMA forbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hun taler roligt og fattet med en lys, levende stemme. Det mellemlange hår blafrer i vinden, da hun tager hætten fra den sorte jakke over hovedet for at dække for sit ansigt og tv-kameraerne bliver tændt.

Vi kalder hende Maria. Hun er 18 år gammel, studerende, bor på Sydsjælland - og så godt som hver eneste uge indtager hun MDMA. Det skete senest fredag aften, hvor hun var til fest. Hun har taget stofferne i fem år og hun har sagt ja til at fortælle sin historie anonymt til TV ØST.

Derfor bringer vi historien

TV ØST har den seneste tid fulgt en række tragiske sager, hvor MDMA har spillet en rolle. Vi har imidlertid ikke tidligere hørt en bruger af stoffet fortælle, hvorfor de gør noget, der er så risikabelt og farligt. Derfor bringer vi interviewet med den unge kvinde, for at forstå de unges handlinger, og for at få svar på vores kritiske spørgsmål om stofferne, og den risiko, som de unge løber. TV ØST har talt med Giftlinjen, som på det kraftigste fraråder unge at tage MDMA, fordi det kan være farligt. Læs artiklen længere nede på siden. 

Hun ligner en helt almindelig spinkel, ung kvinde med sit mellemlange hår, sorte stramme tøj og lange øjenvipper. Men hun har en hemmelighed overfor sin familie, som kun hendes venner kender til: Hun tager MDMA flere gange hver måned. 

 
 

- Jeg er af den overbevisning, at man kan dø af alt. Livet har en ende på et tidspunkt. Og det er ikke fordi, jeg går ud og opfordrer folk til at tage MDMA overhovedet. Man skal bare tænke sig om. Og det gør jeg, siger hun. 

En udmelding der står i skærende kontrast til det faktum, at man godt kan dø af at tage MDMA, at læger og politi har stået i kø for at advare imod stoffet. Senest efter 15-årige Adam Buk fra Haslev og 16-årige Marcus Christensen fra Dianalund omkom efter at have taget MDMA. Begge drenge døde i år af stofferne.

Lotte Høgberg Giftlinjen
Læs også
Giftekspert: Derfor er MDMA så farligt
Lotte Høgberg Giftlinjen
Læs også
Giftekspert: Derfor er MDMA så farligt

Vi møder Maria på TV ØST, fordi hun optræder anonymt og derfor ikke må kunne identificeres på omgivelserne i byen, hvor hun bor. Hendes rigtige navn er ikke Maria, men er redaktionen bekendt.

- Jeg har valgt at stille op, fordi jeg mener, det er et vigtigt emne. Og det er vigtigt, at vi brugere også bliver hørt. Så det ikke kun er eksperter og dem, der har haft dårlige oplevelser med at tage MDMA, der høres. Så det er for at fortælle, hvordan det er på den anden side, forklarer hun. 

Kameraerne bliver tændt og optagelserne går i gang.

Derfor optræder kvinden anonymt:

Kvinden optræder anonymt, fordi det er ulovligt at indtage MDMA og fordi hendes familie ikke kender til hendes forbrug af MDMA. TV ØST er bekendt med kvindens fulde identitet og bopæl.

Hun fortæller, at hun er vokset op som skilsmissebarn sammen med sine søskende. Og livet har på en måde altid været lidt svært for hende. Måske er det derfor ikke et tilfælde, at hun som bare 13-årig første gang prøvede at tage MDMA med nogle veninder.

quote ...Når jeg tager stoffer, så kommer jeg et andet sted hen, hvor alt er godt

Maria, 18 år.

- Det har ikke altid været lige let. Det er nok også det, der har været skyld i, at jeg tager MDMA, forklarer hun.

Første gang var ubeskrivelig, forklarer Maria. Hun sad hjemme hos en veninde med nogle veninder, og de skulle i byen. De besluttede sig for at prøve stoffet.

- Den første gang jeg tog MDMA var ubeskrivelig. Jeg kan ikke sætte ord på, hvordan det føles i din krop. Man bliver sådan helt varm, og det bliver lidt sløret for dine øjne. Og man kommer egentlig bare væk. Alt det føles bare godt, og alle er glade. 

Med den opvækst hun havde og med de mennekser, hun havde omkring sig, var det ikke så mærkeligt at afprøve MDMA, forklarer hun. 

Maria tager MDMA på femte år. Typisk to til fire gange om måneden sidder hun og knuser MDMA i krystalform ud med sit dankort og sniffer eller drikker det. Næsten altid i forbindelse med en fest. Altid sammen med andre. Og altid fra den samme pusher. Det giver hende tryghed. 

Hvordan er det gået så vidt, at du tager MDMA på femte år?
- Det startede med, at jeg havde det rigtig svært og det var noget jeg prøvede for at prøve det. Og så holdt det ved fordi, at når jeg tager stoffer, så kommer jeg et andet sted hen, hvor alt er godt. Der er ikke nogen identitet overhovedet. Og jeg tror, at det var min måde at komme væk på. Komme et andet sted hen og få det bedre. 

Se vores indslag med Maria her.

Hvad får unge til at tage MDMA? Hvad får dem til at løbe den risiko? TV ØST har mødt en 18-årig kvinde, som fortæller sin historie om sit MDMA forbrug.

MDMA normalt blandt de unge

Ifølge kvinden tager mange unge MDMA, og det er helt naturligt blandt de unge. Dengang hun selv begyndte, handlede det også om, at hun hang ud med de lidt ældre og at hun kom i bandemiljøer, hvor hun skulle bevise "noget". Men det handler også om at bryde med forældres stramme regler og normer, mener hun.

- Jeg tror man har brug for, især hvis man har stramme rammer, at komme ud og vise, at forældrene ikke helt har magten alligevel. Og at man bare gerne vil hurtigt frem og prøve noget nyt. Især hvis man render med nogle, der er ældre end en selv. 

quote Det har ikke altid været lige let. Det er nok også det, der har været skyld i, at jeg tager MDMA

Maria, 18 år.

Men er det også noget med, at det er lidt sejt at tage MDMA?
- Ja det tror jeg, der er nogle, der synes. Især hvis man er en af de unge, der lige skal vise sig for de andre og sige "Okay, jeg kan faktisk godt skaffe det her".

 
 

De to døde drenge

Men det går også galt nogle gange, når unge tager MDMA. Lørdag blev 16-årige Marcus Christensen bisat i Sorø Klosterkirke, efter han døde af at tage MDMA i sidste weekend. 

Samme skæbne led den 15-årige Adam Buk fra Haslev i februar. Han døde efter 13 dages kamp for livet på Rigshospitalet. Begge drenges forældre har været ude at advare andre unge mod at tage MDMA og stoffer. En advarsel, der påvirker kvinden for en kort stund. Men det ændrer ikke noget. Forskellen er, at Maria mener, at hun har styr på sine stoffer.

Påvirker det dig ikke, at der sidder nogle forældre og har mistet deres børn til MDMA, som du tager fast og har taget i mange år??
- Jo, det gør det. Men det er ikke sikkert, at de har haft styr på stoffet og hvilken mængde, de skulle tage.

Men er det ikke også at flygte lidt fra virkeligheden. Er det ikke også lidt at lyve for dig selv? 
- Jo, altså jeg tror altid, jeg har en eller anden frygt i maven. Lige meget om nogen dør af det eller ej. 

Giftlinjen mener, at det er meget farligt at tage MDMA. Se vores interview med dem her.

Hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital er antallet af henvendelser om netop  narkotikastoffet MDMA steget markant indenfor de seneste år. Og herfra er meldingen, at det er dødsensfarligt - at eksperimentere med stoffet.

Frygtløs

Igennem årenen har Maria haft et svingende forbrug. Til at starte med, var det drevet af nysgerrighed. Så blev det til lidt mere. Et misbrug i en periode. I dag er det to til fire gange om måneden i forbindelse med fester. De fleste gange er det gået godt med at tage MDMA. Men det ER gået galt for hende. En af de første gange hun tog MDMA, blev hun dårlig. Rigtig dårlig.

Kvinden får MDMA af de samme mennesker, som hun kender fra bandemiljøet. Dem, har hun kendt i årevis. og det giver hende en tryghed. 

- Jeg har kendt dem i lang tid og været sikker på, det er noget okay noget, jeg har fået hver gang. Det gør mig tryg.

 
 

Et eller andet skal man jo dø af

Men hvad får kvinden til at fortsætte med at tage MDMA, selvom hun godt ved, at det kan være farligt og at to unge drenge er døde af det?

Kunne de her dødsfald nogensinde få dig til at stoppe? 
- Det tror jeg ikke, nej.

Og hvad er det, døden kontra det du får ud af MDMA, der gør, at du ignorerer, at man kan dø af det?
- Jeg er af den overbevisning, at man kan dø af alt. Livet har en ende på et tidspunkt. Og det er ikke fordi, jeg går ud og opfordrer folk til at tage MDMA overhovedet. Man skal bare tænke sig om. Og det gør jeg. 

Se mere i nyhederne på TV ØST søndag aften klokken 19.30.

Maria er ikke kvindens rigtige navn. TV ØST er bekendt med kvindens fulde identitet og bopæl. Kvinden optræder anonymt, fordi det er ulovligt at indtage MDMA og fordi hendes familie ikke kender til hendes forbrug af stoffet. 


Nyhedsoverblik